Un equip internacional d'astrònoms han trobat un nou sistema de planetes que sembla sortit de La guerra de les galàxies. Està format per dues estrelles i dos planetes que giren al seu voltant, en el que s'anomena sistema circumbinari. Fins al moment, només se'n coneixia una formació d'aquesta mena. Però el més curiós és que el planeta més conegut d'aquesta mena de sistemes és Tatooine, la llar de Luke i Anakin Skywalker a les pel·lícules de la saga Star Wars. La troballa es publica aquest dilluns en un article a la revista Nature Astronomy, coordinat per la Universitat de Birmingham (Regne Unit). 

🚀 Quin temps fa a Mart? Aquest és l'informe meteorològic que ho revela

El sistema de dues estrelles s'anomena TOI-1338/BEBOP-1. L'any 2020 va localitzar-se el seu primer planeta (TOI-1338b), de manera que el nou descobriment el converteix en el segon sistema estel·lar binari conegut amb diversos planetes. El nou planeta és el BEBOP-1c i és un gran gegant gasós, amb un període orbital al voltant d'ambdues estrelles de 215 dies. La seva massa és 65 vegades més alta que la Terra, tot i que encara no s'ha pogut determinar la seva mida exacta.

Sistema planetes Tatooine, Star Wars
Sistema circumbinari de Tatooine (La guerra de les galàxies), amb dues estrelles

Buscar vida en altres planetes

Que un planeta orbiti al voltant de dues estrelles el fa "més complicat de trobar perquè les seves dues estrelles també es mouen per l'espai", explica el coautor de l'estudi David Martin (Universitat Estatal d'Ohio). Per detectar-los, el mètode més fet servir és el del trànsit: permet detectar indirectament un planeta mesurant la disminució de la lluentor quan un planeta creua entre una estrella i un observador a la Terra. Però ara han fet servir un mètode més antic, que ja va funcionar per trobar l'exoplaneta Dimidium l'any 1995. Es tracta del mètode de les velocitats radials, que es basa en el mesurament dels desplaçaments gravitatoris que els planetes exerceixen sobre les seves estrelles amfitriones durant el temps.

Aquesta mena de planetes quedaven relegats només a la ciència-ficció (com La guerra de les galàxies), però les dades recollides per la missió Kepler de la NASA han permès als astrònoms saber que els sistemes estel·lars múltiples són més comuns del que es pensava. La nova troballa ajudarà ara als investigadors a la recerca de vida en altres planetes, ja que el planeta trobat el 2020 en aquest sistema binari seria un candidat idoni per a l'estudi atmosfèric del telescopi espacial James Webb.

 

Imatge principal: Tatooine, la llar de Luke i Anakin Skywalker a La guerra de les galàxies, és un planeta que orbita al voltant de dues estrelles