Les excavacions que s'estan realitzant a l'àrea arqueològica de Pompeia (sud d'Itàlia), la ciutat destruïda per l'erupció del Vesubi l'any 79, han permès el descobriment d'un imponent saló de banquets, d'elegants parets negres i decorat amb frescos amb temes mitològics inspirats en la guerra de Troia. Es tracta d'"un ambient refinat on passar moments de convivència, entre banquets i converses, en el que es respira l'alt nivell de vida demostrat per l'amplitud de l'espai, la presència de frescos i mosaics que daten de l'estil III, la qualitat artística de les pintures i l'elecció dels temes", han explicat en un comunicat.

Als increïbles frescos trobats durant els treballs a l'illa 10 de la Regió IX "el tema dominant sembla ser el de l'heroisme, en les representacions de parelles d'herois i divinitats de la guerra de Troia, però també del destí i al mateix temps de la possibilitat, sovint no aprofitada, que té l'home de poder canviar el seu propi destí", afegeixen. L'excel·lent estat de conservació permet localitzar "a més d'Hel·lena i Paris, indicades en una inscripció grega entre les dues figures amb el seu altre nom 'Alejandro' i a les parets de la sala apareix la figura de Casandra, filla de Príam, aparellada amb Apol·lo".

frescos pompeia fot efe
Els frescos descoberts a Pompeia / foto EFE

"La freqüent presència de figures mitològiques a les pintures d'ambients habitables i convivencials de les cases romanes tenia la funció social d'entretenir als convidats i comensals, aportant idees per a la conversa i la reflexió sobre l'existència," expliquen. "Les parets eren negres per evitar que es veiés el fum dels llums a les parets. Aquí es reunien per festejar després del capvespre, la llum parpellejant dels llums feia que les imatges semblessin moure's, especialment després d'unes copes de bon vi de Campania", ha subratllat en una nota el director del parc arqueològic de Pompeia, Gabriel Zuchtriegel.

Un saló de 15 metres

El gran saló mesura aproximadament 15 metres de llarg per 6 metres d'ample i s'obre a un pati que sembla un passadís de servei a l'aire lliure, amb una llarga escala que condueix al primer pis, desproveïda de decoració. Sota dels arcs de l'escala s'ha trobat una enorme pila de material de construcció i algú havia dibuixat amb carbonet, sobre el tosc guix dels arcs de la gran escala, dues parelles de gladiadors i el que sembla ser un enorme fal·lus estilitzat, agreguen. L'activitat d'excavació a l'illa 10 de la Regio IX forma part d'un projecte més ampli per assegurar el front perimetral entre la zona excavada i no excavada, per millorar l'estructura hidrogeològica, amb l'objectiu de garantir la protecció del vast patrimoni pompeià.

Les excavacions realitzades fins ara a la zona han permès descobrir dues cases connectades entre si, una casa amb fleca i una fullonica (bugaderia), que donaven a Via Nola i les façanes de la qual ja van ser descobertes a finals del segle XIX. Darrere d'aquestes dues cases, en aquesta fase d'excavació estan sorgint sumptuoses sales d'estar decorades amb frescos, també afectades en aquest cas per importants renovacions en el moment de l'erupció.

"Pompeia és veritablement un cofre de tresors que no deixa de sorprendre'ns i despertar-nos sorpresa perquè, cada vegada que excavem, trobem una cosa bonica i significativa. Creiem en el que representa Pompeia i per això hem finançat noves excavacions en la llei de pressupost", ha declarat el ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!