endesa cop25

La cimera del clima (COP25) comença de manera oficial a Madrid aquest dilluns i acabarà el divendres dia 13. L'esdeveniment tindrà lloc just després que el Parlament Europeu declarés la setmana passada l'emergència climàtica i es convertís en el primer continent a fer-ho.

"El punt de retorn és a la vista, se'ns tira a sobre". Així ho ha exposat diumenge el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en una conferència a la capital espanyola, hores abans de l'inici de la cimera. "Ja no és un problema a llarg termini", ha exposat, i ha insistit en el fet que els canvis estan passant "molt més ràpid" del que avança la humanitat per tal d'aturar-los. "Estem en un forat i seguim cavant com si no hi hagués final". A més, ha exposat que "aviat serà massa tard per escapar-se'n".

Com ha acabat el COP25 a Madrid?

El COP25 té lloc a la Institución Ferial de Madrid (IFEMA), però inicialment el país que havia estat designat perquè es dugués a terme aquesta cimera era el Brasil, que va retirar el seu compromís després del triomf a les eleccions de Jair Bolsonaro.

Va ser aleshores que Xile es va presentar com l'opció més viable perquè es dugués a terme. Però el context social del país va fer que el seu president, Sebastián Piñera, hi renunciés. 

De què va?

Durant pràcticament dues setmanes, la convenció reuneix milers de científics, empresaris, representants institucionals, organitzacions no governamentals i governs de tot el món. La primera setmana és d'un perfil més tècnic, però durant els últims dies de la cimera es reuneixen diversos caps d'Estat i ministres responsables del canvi climàtic de diversos països per discutir sobre la situació actual. 

La primera conferència pel clima va tenir lloc l'any 1995 a Berlín. Des d'aleshores s'ha convocat en diverses ciutats del món. La d'aquest any, però, té molta importància perquè és l'última reunió per tal d'activar l'Acord de París –que es va posar com a objectiu que la temperatura del planeta no superi un interval entre 1,5ºC i 2ºC respecte als nivells preindustrials– concebut com el primer pacte mundial vinculant en defensa del clima del planeta. 

El paper de la nova Comissió Europea

La cimera del clima també servirà d'assaig per a la nova Comissió Europea que presideix Ursula von der Leyen, que vol convertir la lluita contra el canvi climàtic en una de les grans prioritats del seu mandat. 

Així, Von der Leyen s'estrenarà amb un discurs a la primera jornada, en què ja ha anunciat que presentarà un Pacte Verd Europeu. Segons explicava l'agència Efe, aquest tindrà una proposta per tal de blindar l'objectiu que la Unió Europea assoleixi la neutralitat climàtica l'any 2050. L'expresident Jean-Claude Juncker no va aconseguir la unanimitat dels diferents estats membres.

Quant costarà?

Al voltant d'aquests actes, sovint s'hi generen també polèmiques. En aquest cas, el cost de la cimera serà d'uns 50 milions d'euros, 10 milions menys dels que s'havien previst inicialment, segons xifres que ha avançat la ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Però la repercussió de la cimera serà important: al voltant dels 200 milions. Les dades agafen com a referència l'impacte de l'activitat de l'IFEMA i dades de despesa mitjana per cada visitant internacional a aquest tipus d'esdeveniments, segons va informar el ministeri. 

Per altra banda, el Consistori madrileny calcula que cadascun dels més de vint mil viatgers que hi assistiran gastaran 265 euros, i produiran un impacte directe de 73 milions, als quals caldria sumar els ingressos derivats del lloguer d'instal·lacions i els indirectes, fins a un còmput total de 148 milions d'euros.

Madrid, de verd

Com tot gran esdeveniment, el COP25 deixarà un gran impacte a Madrid, i no només econòmicament parlant. La Puerta de Alcalá, el palau i la font de Cibeles s'il·luminaran de verd cada tarda i nit a partir d'aquest dilluns i fins el dia 13. 

La campanya publicitària al voltant de l'esdeveniment ocupa diversos suports exteriors amb els logos i lemes de la cimera desplegats en 200 marquesines i més de 1.200 banderoles, i amb cartells de les activitats de Madrid Green Capital, segons ha explicat l'Ajuntament de la ciutat a través d'un comunicat.

La gran manifestació

Durant el transcurs de la cimera també hi ha prevista una gran manifestació. Concretament pel dia 6 de desembre a les 18 hores a Madrid i que organitzen diferents organitzacions de la societat civil.