Les tres ciutats de l'Estat amb l'aire més contaminat són catalanes, i cap d'elles és Barcelona. Així es desprèn del sisè informe anual d'IQAir, publicat dimarts i que conclou que només hi ha set països al món que compleixen els estàndards de qualitat de l'aire de l'OMS. Però l'informe de l'empresa suïssa també ens permet veure la situació a cada país amb un mapa interactiu, de manera que podem veure la situació ciutat per ciutat a l'estat espanyol.

🌐 Aquests són els únics set països al món que compleixen els estàndards de qualitat de l'aire de l'OMS

L'anàlisi d'IQAir se centra en les partícules en suspensió, PM 2,5. Es tracta de partícules molt petites que inclouen substàncies químiques, orgàniques, pols, sutge i metalls, que són prou minúscules per incrustar-se als pulmons i provocar problemes de salut. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els nivells anuals de PM 2,5 se situïn per sota de la mitjana anual de 5 µg/m³, xifra que tres ciutats del Vallès molt industrialitzades van triplicar el 2023: Mollet del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda, amb una mitjana anual de 16,1; i Granollers, amb una mitjana de 15,1.

La qualitat de l'aire a Catalunya i Espanya

Són els tres municipis amb l'aire més contaminat de Catalunya i de l'estat espanyol, els únics amb uns nivells de PM 2,5 tres vegades per sobre dels estàndards de l'OMS. De fet, en el rànquing mundial ocupen les posicions 1586, 1587 i 1722, respectivament. Per darrere hi ha ciutats com Reus (12,5), Barcelona (11,5), Rubí (11,2), Tarragona (10,5) i Igualada (10,4). A la resta de l'Estat, destaquen també urbs com la canària Teguise (14,1), Múrcia (13,7), Elx (12,5) i la madrilenya Valdemoro (12,3), entre altres que gairebé tripliquen la directriu de l'agència de l'ONU.

Els nivells de contaminació a Catalunya i a l'estat espanyol són més alts del desitjat (Espanya està en la posició 95), però estan lluny dels països més contaminats del món. Per exemple, el Pakistan se situa fins a 14 vegades per sobre de la mitjana de PM 2,5 recomanada per l'OMS. L'Índia, Tadjikistan i Burkina Faso estan just al darrere, mentre que la Xina ha millorat en els darrers anys —malgrat que l'últim any la qualitat de l'aire va tornar a empitjorar per mor del repunt econòmic—. La gran majoria de països no compleixen les recomanacions de l'agència, tot i que s'apunta que en general l'aire al món és més net que durant gran part del segle passat. Els únics països compleixen amb els límits recomanats per l'OMS són Austràlia, Estònia, Finlàndia, Grenada, Islàndia, Maurici i Nova Zelanda.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!