Pocs són els actes de graduació, sobretot universitaris, que no acaben amb tots els estudiants i assistents d'empeus cantant el Gaudeamus Igitur; ara, la Universitat Oberta de Barcelona (UOC) n'ha fet la seva pròpia versió. El passat 5 de febrer, en l'acte de graduació, la UOC va presentar un videoclip en què estudiants, alumnes, personal investigador, professorat i personal de gestió interpreten una nova versió de l'himne universitari per excel·lència, un himne "que ve de la tradició clàssica i acadèmica i que la UOC renova i porta a format videoclip", comenta Lluís Rius, director de Comunicació de la UOC.

"El Gaudeamus igitur s'ha convertit, amb el temps, en un himne universitari global de clausura d'actes que té l'origen en un cant de taverna del segle XVIII", recorda Rius. La proposta de la Universitat era portar-lo a una altra dimensió, més concorde amb les institucions universitàries pròpies del segle XXI. La nova versió reuneix modernitat i solemnitat. En el trencador videoclip, a més dels integrants del cor, es poden veure imatges del campus universitari fonent-se amb altres vistes aèries de Barcelona i de la resta del món, per destacar la formació 100% en línia que caracteritza la UOC i que arriba a tots els racons del planeta.

El videoclip, la realització del qual ha assumit la productora CANADA, barreja imatges reals d'alumnes connectant-se al carrer, en un transport o a casa seva, amb siluetes de colors al campus, com avatars que habiten l'espai físic de la Universitat i alhora accedeixen a les classes des d'un altre lloc del planeta. "CANADA, que s'encarrega dels videoclips de la Rosalía, era un soci excel·lent perquè saben utilitzar noves narratives i nous llenguatges audiovisuals", explica Rius. Aquestes metàfores visuals "evoquen el caràcter ubic, no presencial, divers, canviant i global que és propi de la UOC", conclou.

Els 25 anys de la UOC

El projecte, en el marc de la celebració del 25º aniversari de la UOC, es va iniciar amb una crida de la comunitat UOC a tots els seus integrants per a l'execució de l'himne. Van respondre-hi 300 persones —totes amb coneixements musicals—, de les quals 20 van ser seleccionades per formar el cor que posa veu a la peça, una reinterpretació a càrrec d'Óscar Peñarroya. Dins d'aquesta estètica avantguardista que proposa el videoclip, i gràcies a la tècnica del collage 3D, rostres fusionats i barrejats entre si simbolitzen la unitat de la institució. Finestres ancorades en l'espai connecten diferents àrees del campus de la Universitat amb altres llocs no només de Barcelona, sinó també del món sencer. Drons i steady-cams han contribuït a crear un vídeo innovador que mostra una versió igualment innovadora del Gaudeamus. El Gaudeamus Igitur (Alegrem-nos doncs) és una cançó estudiantil d'autor anònim. En realitat es titulava De brevitate vitae (Sobre la brevetat de la vida) i es va cantar inicialment en universitats alemanyes. Tot i que la seva lletra és poc acadèmica, la majoria de les universitats l'han adoptat com a himne propi entonant-la en les grans solemnitats acadèmiques.