La Fiscalia no ha demanat mesures cautelars per cap dels quatre investigats pel delicte de sedició per les manifestacions del 20 i 21 de setembre, després de les detencions dels 14 càrrecs públics, entre els quals hi havia els cervells del referèndum. 

Josep Lluís Trapero, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, ja han sortit de l'Audiència Nacional i ara estan pendents d'una nova citació. Trapero és l'únic que ha fet una declaració extensa. Jordi Sánchez només ha respost les preguntes del seu advocat, i Jordi Cuixart s'ha negat a declarar perquè, segons ha explicat als mitjans, "no reconeix la competència del tribunal".

El Fiscal Miguel Ángel Carballo ha presentat un informe de darrera hora de la Guàrdia Civil que ha provocat que ara totes les parts l'hagin d'estudiar, per aquest motiu, no s'ha fet cap vista sobre mesures cautelars.

Tot i que la Fiscalia ha demanat suspendre les declaracions, la jutgessa s'hi ha negat i s'han fet les compareixences.

Amb tot, la jutgessa tornarà a citar a declarar, com a mínim, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, un cop s'hagi revisat tota la documentació. No està clar que Trapero hagi de tornar a l'Audiència Nacional, però, ara per ara, tampoc es pot descartar.

La declaració de Trapero

Trapero ha marxat passades les 11h, després de declarar durant aproximadament una hora.

La Fiscalia no ha demanat mesures cautelars per al Major dels Mossos d'Esquadra  que ha explicat a la jutgessa la seva versió dels fets "que difereix molt de la de la Guàrdia Civil", i que és la única que tenia fins ara la magistrada, segons ha pogut saber ElNacional de fonts judicials.

El Major dels Mossos també ha transmès a la jutgessa que el més normal és que els Mossos hagués sabut amb anterioritat el que haviem de fer i no pels mitjans de comunicació.

Teresa Laplana, la intendent responsable del dispositiu del referèndum, que ha comparegut per videoconferència per motius de salut, s'ha negat a declarar. Fonts judicials han explicat que ha estat sota supervisió mèdica per ansietat.

En un comunicat de premsa, els Mossos han remarcat que la seva actuació l'1-O "va ser la correcta i necessària". "Els Mossos no van ser avisats amb suficient antelació per poder planificar el dispositiu i això va obligar a anar-lo adaptant", s'insistex.

Per això, Trapero ha declarat a la jutgessa que els Mossos no van cometre "cap delicte de sedició, ni van participar ni col·laborar de cap manera en la comissió d'aquest delicte ni tampoc de cap altre".  El cos entén que "puguin haver-hi percepcions diferents sobre el dispositiu policial per part de la Guàrdia Civil" perquè "també la forma d'afrontar temes d'ordre públic es planteja de manera diferent en ambdós cossos".

 

arribada trapero audiència   Gemma Liuñán

Les arribades

A dos quarts en punt de 9 arribava el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, acompanyat per les seves mans dretes, els comissaris Ferran López i Joan Carles Molinero. Teresa Laplana, la intendent responsable del dispositiu del referèndum, no ha vingut fins a Madrid. Per motius de salut acreditats, i acceptats pel jutge, Laplana declara per videconferència des de Barcelona.

jordi sànchez audiencia 2   Gemma Liñán

Trapero, Laplana i els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, estaven citats a les 9h. Minuts després d'arribar el major dels Mossos, ho han fet, primer, Sánchez i, després, Cuixart, acompanyats pels seus advocats que arriben a cegues a la declaració, ja que no han tingut accés a l'atestat policial de la Guàrdia Civil que té des de fa dies la jutgessa.

La causa està sota secret de sumari i ni tan sols s'han fet públiques les citacions dels imputats. Així com Trapero donarà tota la informació, Sánchez i Cuixart s'acolliran al seu dret a no declarar.

Arribada Cuixart Audiència

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero porta tota la informació sobre les actuacions que la policia catalana va portar a terme en el dispositiu del 20 de setembre. També al·legarà davant la jutgessa que en totes les intervencions de les últimes setmanes relatives al referèndum de l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional, els Mossos han complert "estrictament" les ordres judicials i de la Fiscalia, "amb el màxim rigor i professionalitat".

Barrant el pas

L'ampli desplegament policial ha fet que els diputats que avui anaven a donar suport als imputats s'ho hagin hagut de mirar darrere les tanques. No han pogut acompanyar fins la porta a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, com sí ho van poder fer fa un any, en el judici a Francesc Homs al Tribunal Suprem, uns metres més avall.

sedicio efe

Seguretat extrema

Davant un impressionant dispositiu de seguretat, Trapero, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart han travessat el carrer Garcia Gutiérrez on es troba l'Audiència Nacional, després de desencotxar al carrer Gènova.

La policia ha blindat tots els carrers d'accés a l'Audiència Nacional i han fet obrir la motxilla al mig del carrer a alguns periodistes. "Això no es veia des dels temps d'ETA", comentaven alguns dels redactors de tribunals més veterans que van viure els processos contra els terroristes als mateixos jutjats on avui s'investiga el delicte de sedició.

policia nacional audiència Trapero 2    Gemma Liñán