El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha llançat avui un missatge al futur Govern de la Generalitat. El debat sobre l'ordre públic i les actuacions dels Mossos d'Esquadra durant les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél van entrar de ple en les negociacions per a la investidura després del 14-F. I en aquest debat s'hi va afegir el síndic de greuges de Catalunya, que ha impulsat una anàlisi d'àmbit internacional que s'ha fet aquest dilluns, en línia, a través d'un seminari amb experts de diferents països.

Trapero ha intervingut i ha volgut deixar clar que s'han "de garantir drets i llibertats" i que "els Mossos d'Esquadra es faran seu el model acordat" pel Parlament de Catalunya, quan arribi el moment i hi hagi consens. Però també ha alertat que aquest model d'ordre públic s'ha de fer a partir d'una "anàlisi rigorosa amb tècnics de seguretat". "Serà el Parlament qui ha de tenir el paper fonamental", ha insistit.

"Exigirem que es garanteixi la seguretat i els drets i deures dels ciutadans i també la seguretat individual i col·lectiva dels agents", ha afegit el major. I en aquest sentit ha reclamat que no hi hagi "fórmules màgiques".

trapero intervenció seminari ordre públic Síndic - captura

Imatge del major Trapero durant la seva intervenció en el seminari

Trapero ha fet un repàs a l'historial de l'ordre públic dels Mossos d'Esquadra i ha posat com a exemple les actuacions de la policia en els desnonaments. Una de les feines, segurament, més ingrates dels darrers anys pels agents que han de fer fora famílies de casa seva. Ha recordat que compleixen ordres: "La policia no fa el que vol, fa el que li diu la norma i les autoritats judicials o governatives". I també ha recordat que, precisament, com que compleix ordres, "quan fa servir la norma, ha de ser defensada", llançant un missatge als responsables polítics.

I ha estat en aquest punt on ha llançat el retret als responsables polítics davant un context complex on sembla que la policia és la culpable: "Es busquen falsos culpables en lloc de buscar solucions". 

Trapero ha recordat que "la policia està també per defensar la democràcia" i que les actuacions de la policia "no han de ser l'única resposta a la crisi i als conflictes socials". 

Sàmper i la Brimo

El seminari ha començat amb la intervenció del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que ha fet un al·legat per mantenir les competències en ordre públic i no dissoldre la Brimo, tot i que s'ha posicionat a favor d'introduir les millores i els canvis que calgui: "Si aspirem a ser un Estat, cal tenir competències en ordre públic. I perquè volem totes les competències, també ens hem d'obligar a revisar l'ordre públic per tal de millorar-lo i adaptar-lo al que una gran majoria de la societat ens reclama".

Sàmper no s'ha tancat a res: "Des d'Interior estem plenament compromesos a adoptar totes aquelles millores que serveixin per enfortir el nostre model d'ordre públic i policial. I a fer un exercici de transparència".