A partir d'ara si un conductor que ha donat positiu en un prova d'alcoholèmia es nega a fer la segona que ha de determinar si pot agafar el vehicle o no, s'exposa a entre 6 mesos i un any de presó. Una sentència del Tribunal Suprem obre aquesta nova via penal. L'alt tribunal ha dictat que els dos tests d'alcohol s'han de considerar com a dues fases d'una mateixa prova i que la segona no és només garantia dels drets del conductor, sinó també del sistema, i per això la fa obligatòria.

L'alt tribunal considera que la negativa a la primera prova és una "mostra de rebel·lia major" i per tant "podrà merèixer una pena major" al castic previst per si el conductor es nega a fer la segona prova. Però tot i això considera delicte no fer la segona part del test.

Fins ara hi havia sentències contradictòries, però un cas arribat al Suprem mitjançant un recurs de cassació ha obert aquesta nova via. El cas concret és el d'un conductor de Madrid condemnat per tres delictes per negar-se a fer la segona prova d'alcoholèmia, per conduir sota els efectes de l'alcohol i per conduir sense carnet. La sentència de l'Audiència de Madrid va acabar al Suprem mitjançant un recurs previst en la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal del 2015. És el primer recurs, en aquest sentit, que arriba a l'alt tribunal. Fins ara, les audiències provincials actuaven de forma diferent en funció del criteri del jutge. Per uns, negar-se a fer la segona prova, era delicte i per uns altres, no. 

Segons el Suprem l'objectiu és "tutelar la seguretat vial". I en aquest sentit es blinda l'autoritat dels agents de trànsit quan intervenen per comprovar la taxa d'alcoholèmia.