El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha assegurat que els estats membre no poden expulsar menors no acompanyats si aquests no tenen una família d'acollida al país d'origen.

En resposta a un tribunal holandès pel cas d'un jove guineà, l'alt tribunal amb seu a Luxemburg ha defensat que durant el procediment d'expulsió ha de prevaldre "l'interès superior" del nen o nena. Sense una acollida adequada el menor es trobaria en una situació de gran incertesa si fos retornat, especialment pel que fa a la seva escolarització, diu el TJUE. Luxemburg considera que això vulnera la protecció del menor i, per tant, no se'l pot expulsar encara que no hagi obtingut el permís de residència.

El cas del menor de 15 anys de Guinea

El TJUE ha resolt així els dubtes d'un tribunal holandès que estudia el cas d'un menor de 15 anys de Guinea que s'enfronta a l'expulsió. El jove va demanar el 2017 el permís de residència al·legant el dret d'asil, explicant que a Amsterdam va ser víctima del tràfic de persones i d'explotació sexual i que a Guinea no podia contactar amb la seva família.

Tanmateix, les autoritats holandeses van denegar la petició d'asil i van aprovar el retorn del menor, que posteriorment va recórrer davant dels tribunals.

Ara el TJUE avisa a la justícia holandesa que no pot ratificar l'expulsió del menor si no té una acollida apropiada.

Els MENAS a Catalunya

Segons la DGAIA (Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència) s'entén per nens o nenes no acompanyats "els menors que estan separats d'ambdós progenitors i altres parents i no estan sent cuidats per un adult al que, per llei o costum, incumbeix aquesta responsabilitat".

El darrer informe de la DGAIA, del novembre de 2020, indica que actualment a Catalunya hi ha un total de 732 menors no acompanyats. D'aquests, un 14,8% són de l'Àfrica subsahariana, un 7,5% del Magreb (excloent Marroc), un 68,7% són del Marroc i un 5,3% provenen d'altres nacionalitats.