TikTok ha suspès el programa de recompenses a Espanya després de l'amenaça de Brussel·les, per no haver publicat abans l'informe de risc al qual l'obliga la Unió Europea. "TikTok sempre busca col·laborar de manera constructiva amb la Comissió Europea i altres reguladors. Per això, suspenem voluntàriament el programa de recompenses a TikTok Lite, mentre abordem les preocupacions que s'han plantejat", ha dit la plataforma en un missatge a Twitter. La notícia coincideix amb l'aprovació als Estats Units de la llei que podria prohibir la xarxa social al país si no esdevé americana.

TikTok Lite permetia als usuaris guanyar punts per veure o publicar vídeos, per seguir creadors de contingut o altres amics a la plataforma. Aquests punts es podien bescanviar posteriorment a botigues de comerç electrònic, motiu pel qual l'executiu comunitari ha considerat que es tracta d'una pràctica "addictiva" i que suposa un risc (sobretot per als menors). En aquest sentit, la xarxa social havia estat acusada d'haver llançat la versió Lite sense haver publicat abans l'informe sobre el possible risc que pot causar als usuaris. Es tracta d'un informe obligatori amb la nova llei de serveis digitals de la Unió Europea.

La resposta de la Comissió Europea

Així doncs, la Comissió Europea va amenaçar dilluns de multar TikTok amb un 1% de la seva facturació anual global o del 5% dels seus ingressos mitjans arreu del món (a més de sancions per cada dia de retard) si aquest dimarts no li lliurava l'anàlisi de risc —cosa que ja ha fet, segons ha confirmat aquest dimecres Brussel·les—.

És a dir, TikTok ha evitat la multa, però ha suspès el programa de recompenses mentre l'executiu comunitari analitza l'informe que se li ha presentat. El comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, ha assegurat que Brussel·les continua analitzant la informació per veure si la plataforma ha incomplert la llei de serveis digitals per haver llançat l'aplicació sense publicar-ne prèviament l'informe de risc. "Els nostres nens no són conillets d'Índies per a les xarxes socials", ha afirmat. Suspendre el programa de recompenses suposa suspendre la versió Lite, ja que els usuaris perdran l'interès per aquesta nova aplicació. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!