The New York Times ha demandat Microsoft i OpenAI per l'ús dels seus texts sense permís. Segons ha informat el mitjà de comunicació aquest dimecres, milions dels seus articles s'han fet servir per entrenar els seus models d'intel·ligència artificial. És a dir, per afinar uns xatbots contra els quals ara es veuen obligats a competir en el sector de la informació. "Mitjançant Bing Chat de Microsoft (recentment reanomenat Copilot) i ChatGPT d'OpenAI, els demandats cerquen aprofitar-se de l'enorme inversió de The Times en el seu periodisme, fent-lo servir per construir productes substitutius sense permís ni pagament", es pot llegir a la demanda, presentada en un tribunal de Manhattan (Nova York, EUA).

Amb tot, el mitjà no busca una compensació econòmica concreta: el que vol és que es faci responsable els demandats de "milers de milions de dòlars" en danys i perjudicis, així com que es destrueixin els models d'intel·ligència artificial que fan servir informació amb copyright de The New York Times. Com a part de la demanda s'inclouen exemples de diversos texts produïts per GPT-4 (un dels productes d'OpenAI) que són gairebé indistingibles d'algunes investigacions publicades pel mitjà. A més, mostren que se li pot demanar al cercador Bing (de Microsoft) que copiï paràgrafs sencers de notícies del Times —que requereix una subscripció per llegir gran part del seu contingut—.

ChatGPT i textos protegits

Cal saber que els xatbots d'intel·ligència artificial com ChatGPT fan servir enormes quantitats de dades de text per predir la paraula més probable en resposta a una pregunta, amb el que aconsegueixen recrear amb una exactitud sorprenent el discurs humà. Tanmateix, la majoria dels textos que es fan servir per entrenar el model (llibres o articles de premsa) estan protegits per copyright. És per això que cada vegada més autors i companyies exigeixen ser compensats per l'ús de la seva obra.

En aquest sentit, també és important saber que OpenAI (amb Microsoft com a principal inversor) va assolir un acord amb l'empresa Axel Springer per fer servir el seu contingut a canvi d'una taxa, a principis d'aquest mes de desembre. PoliticoBusines Insider i Bild són exemple dels prestigiosos mitjans de comunicació que publica actualment Axel Springer.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!