ChatGPT ha estat un dels temes més destacats d'enguany des del 'boom' de l'eina d'intel·ligència artificial a principis d'aquest 2023. La seva irrupció ha trastocat molts sectors, però el seu impacte ha estat especialment rellevant dins el món científic. Per aquest motiu, per primera vegada en la seva història la revista científica Nature ha inclòs una entitat no humana en la seva llista anual de 10 personalitats que han marcat el transcurs i el desenvolupament de la ciència. La publicació ha decidit afegir a la llista de 2023 el model d'intel·ligència artificial ChatGPT com a reconeixement a la forma en què aquesta tecnologia "està influint en el desenvolupament i el progrés de la ciència". 

Creat per l'empresa OpenAI a San Francisco, Califòrnia (els EUA), ChatGPT va ser construït sobre una xarxa neuronal amb centenars de milers de milions de paràmetres i entrenat amb milers de milions de documents i informació disponible en línia. El seu llançament com a model de diàleg gratuït el novembre de 2022 va tenir un profund impacte i va suposar un canvi de paradigma en el desenvolupament de la intel·ligència artificial i la relació de la societat amb aquestes innovadores tecnologies. L'aplicació compta ja amb més de cent milions d'usuaris mensuals a tot el món i se situa al capdavant de la carrera per la intel·ligència generativa.

"La seva influència se sent en tota la societat", sosté Richard Monastersky, editor cap de Nature. "ChatGPT s'ha utilitzat per generar art, música, poesia i codi. També s'ha utilitzat per crear bots que poden entaular converses amb humans de manera indistingible. I, cosa que és més important, s'està utilitzant per a revolucionar la ciència". Aquest és el motiu pel qual la prestigiosa revista científica ha decidit incloure aquesta IA a la seva llista de les 10 personalitats d'enguany. Tot i que realment a la llista hi ha 10 persones i, com a cas excepcional, ChatGPT va a part en una onzena posició. En total, la revista esmenta 11 "personalitats".

OpenAI CEO Sam Altman  EFE
Un dels creadors i antic CEO d'OpenAI, Sam Altman / Foto: EFE

Què ha fet ChatGPT per la ciència aquest 2023? La resposta no es pot concretar en una sola idea, tal com apunta la revista Nature, l'impacte de ChatGPT en el món científic en el seu primer any de vida ha estat gegant i s'espera que se segueixi desenvolupant per poder aportar encara més innovacions. Entre les aportacions que ha fet aquesta IA al transcurs de la ciència aquest 2023 hi trobem haver predit l'estructura de gairebé totes les proteïnes conegudes. Això és un avanç fonamental per a comprendre com funciona la vida, ja que les proteïnes són els components bàsics de les cèl·lules. També ha ajudat a millorar la predicció del temps, i ChatGPT pot generar models de pronòstic més precisos que els models tradicionals, la qual cosa podria ajudar els científics a predir millor els fenòmens meteorològics extrems, com huracans, sequeres o incendis.

No obstant això, la tecnologia també comporta riscos. "Els agents conversacionals automatitzats poden ajudar a tramposos; si no es controlen, podrien contaminar irreversiblement el pou del coneixement científic", assenyalen a la revista i afirmen que "la revolució ha començat i no hi ha marxa enrere". "ChatGPT és només el començament. En els pròxims anys, veurem com la intel·ligència artificial generativa continua transformant la ciència, la tecnologia i la societat", resa el text de Nature.

El científic cap d'OpenAI, empresa creadora de ChatGPT, també inclòs a la llista

A més de ChatGPT, Nature ha inclòs en la seva llista al científic cap d'OpenAI, Ilya Sutskever, al qual consideren un "visionari" de la IA. L'investigador ha estat reconegut pel seu paper central en el desenvolupament de ChatGPT i els grans models de llenguatge que impulsen la popular eina. També pel seu interès a garantir la seguretat per a quan els sistemes d'IA siguin "molt més intel·ligents que nosaltres". Sutskever és un dels principals experts mundials en intel·ligència artificial i és coautor de diversos articles seminals sobre el tema i ha rebut nombrosos premis pel seu treball.