Un nou estudi ha descobert una prova ràpida de Covid-19 de 90 minuts que té una sensibilitat superior al 94% i una especificitat del 100%. El treball, publicat a la revista The Lancet Microbe, ha estat dirigit per científics de l'Imperial College de Londres. A més, com a novetat, cada dispositiu està habilitat per a wifi, la qual cosa permet que el resultat de la prova s'enviï de forma segura al sistema de registre d'un hospital i al pacient.

En la investigació van participar gairebé 400 pacients. Els experts celebren que el nou dispositiu de proves ràpides Lab-in-Cartridge hagi demostrat tenir molta fiabilitat, ja que té un alt nivell de precisió i produeix molt pocs falsos negatius i cap fals positiu.

La prova, que s'implementarà a nivell nacional, s'està utilitzant actualment amb èxit en vuit hospitals de Londres i es continuen recopilant dades del dispositiu de prova per a una avaluació contínua. El govern del Regne Unit va realitzar recentment una comanda de 5,8 milions d'equips de prova.

Com és el test?

Per realitzar la prova, s'insereix un hisop nasal de mida pediàtrica d'un pacient al dispositiu, que després busca rastres de material genètic del virus SARS-CoV-2, que causa el Covid-19. El resultat està disponible en 90 minuts, molt ràpid en comparació amb les proves convencionals de Covid-19, que ofereixen un resultat en 24 hores. La prova s'està desenvolupant ara per avaluar simultàniament la grip A, la grip B i l'RSV, així com la Covid-19.

L'especificitat, d'altra banda, és una mesura de la capacitat d'una prova per donar un resultat negatiu en persones que no tenen la malaltia i és una indicació de la probabilitat de resultats falsos positius. El percentatge dels que van resultar positius per Covid-19 va ser del 18 per cent (l'estudi es va realitzar al pic de la pandèmia). 

L'equip d'investigació afegeix que el dispositiu va obtenir recentment una marca CE, la qual cosa permet el seu ús addicional en ubicacions no clíniques (ha estat aprovat prèviament per l'Agència Reguladora de Medicaments i Salut del Regne Unit). A més, cada dispositiu està habilitat per a wifi, la qual cosa permet que el resultat de la prova s'enviï de forma segura al sistema de registre d'un hospital.

Velocitat i precisió

El professor Graham Cooke, autor principal de l'estudi del Departament de Malalties Infeccioses de l'Imperial College, destaca que "aquests resultats suggereixen que la prova, que es pot realitzar al costat del llit d'un pacient sense la necessitat de manipular cap material de mostra, té una precisió comparable a les proves de laboratori estàndard".

"Moltes proves impliquen un compromís entre velocitat i precisió, però aquesta prova aconsegueix les dues coses. Desenvolupar una prova de capçalera eficaç en menys de tres mesos ha estat gràcies a una col·laboració increïble entre equips d'enginyers, metges i viròlegs", afegeix.

El dispositiu, produït per DnaNudge, una start-up de l'Imperial, es va utilitzar en 280 membres del personal de l'NHS amb sospita de Covid-19, 15 pacients a Urgències amb sospita de Covid-19 i 91 pacients hospitalitzats (alguns dels quals no mostraven símptomes de Covid-19). Les mostres de totes les persones de l'estudi es van analitzar tant al dispositiu de prova ràpida, anomenat prova CovidNudge, com en l'equip estàndard de laboratori de l'hospital, i després es van comparar els resultats.

L'equip d'investigació, que incloïa científics i metges de l'Imperial College Healthcare NHS Trust, de DnaNudge, del Chelsea & Westminster Hospital NHS Foundation Trust i l'Oxford University Hospitals NHS Trust, va avaluar la sensibilitat i l'especificitat. La sensibilitat és una mesura de com de bé una prova dona un resultat positiu en les persones que tenen la malaltia i és una indicació de la probabilitat que una prova produeixi resultats falsos negatius.