La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha advertit que la Unió Europea "no està disposada" a participar en el resultat de la 27a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP 27), si els esforços en la reducció d'emissions no procedeixen de “tots” els grans països contaminants i si es rebaixa l'ambició de mantenir per sota d'1,5ºC l'increment global de temperatura. Així doncs, en declaracions als mitjans de comunicació des de la COP27 d'Egipte, que havia d'haver acabat divendres i que afronta el primer dia de pròrroga, ha garantit que els europeus estan disposats a "seguir treballant" per buscar la manera de garantir el compliment dels seus compromisos internacionals i de solidaritat com ho han fet els darrers mesos malgrat tots els reptes que afronta Europa.

Ribera també ha apuntat que la Unio Europea no pot acceptar que hi hagi "altres grans emissors d'altres parts del món" que considerin que l'amenaça del canvi climàtic no els concerneix o que hi hagi qui pensi que la tasca contra el canvi climàtic consisteix exclusivament a aportar recursos financers i no a aportar "el que de veritat importa" que és una transformació molt important del model econòmic, una gran reducció de les emissions que permetin mantenir la seguretat climàtica i una descarbonització el més ràpida possible.

D'altra banda, la ministra per a la Transició Ecològica ha subratllat que "és "fonamental" enfortir la solidaritat i els mecanismes de suport als països més vulnerables. Alhora, però, ha remarcat que "la solidaritat més gran" està directament relacionada amb el nivell de risc climàtic: és a dir, "mantenir viva la possibilitat de no incrementar la temperatura per sobre de 1,5ºC”. En aquesta línia, ha recalcat que la primera mesura per poder respondre als danys més dramàtics dels països continua sent assegurar que és possible que la temperatura no creixi per sobre d'1,5 ºC. En aquest context, ha avisat que, si la decisió que es pren a la COP27 és frenar l'ambició de treballar contra el canvi climàtic i reduir les contribucions que "tothom" ha d'aportar per fer-ho viable, "Europa no participarà d'aquest resultat". 

Ribera fa una crida a la cooperació mundial

La ministra Ribera ha posat èmfasi a dir que tothom ha de contribuir en aquesta acció global contra el canvi climàtic i ha indicat que "cadascú" ha de contribuir d'acord amb la seva capacitat. En aquest sentit, ha comentat que la capacitat dels països l'any 2022 no és la mateixa que la que tenien l'any 1992. El mateix passa amb les emissions de CO2 de cada país, no són les mateixes les d'enguany en comparació amb les de 1992. "No serveix el llenguatge o l'agrupació de països en aquesta convenció al voltant de la foto del 1992", ha afirmat.

Finalment, la vicepresidenta ha carregat contra els països en vies de desenvolupament de renda més alta que contribueixen "molt" per mida d'economia o tipus d'activitat a les emissions globals i que "es resisteixen a incrementar la seva participació" a l'objectiu de reducció d'emissions o fins i tot a aportar en aquests fons de solidaritat.