Un cop més, una Cimera pel Clima es veu obligada a allargar-se per culpa de la falta d'acord. La COP27 que està tenint lloc a Egipte hauria de tancar les seves portes aquest divendres, tot i això, com ja ha passat en altres ocasions, la manca d'acord allargarà la cimera. Segons informa Efe, les Nacions Unides COP27 es prepara per a 48 hores més de debat durant el cap de setmana, després que les autoritats de l'organització anunciessin l'ampliació dels serveis al recinte firal fins al diumenge 20 de novembre.

❓ COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?

🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir

💰 Quin és el preu de la transició energètica? Una de les claus de la COP27

Si bé oficialment encara no hi ha hagut postulats oficials sobre pròrroga de les negociacions, l'organització ha enviat un document a les delegacions on detalla l'ampliació dels serveis i les acreditacions al recinte de congressos dos dies més. 

Al marge d'aquest document, molts experts i participants anticipaven que la cimera s'allargaria davant del bloqueig dels debats i a falta d'acord. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica d'Espanya, Teresa Ribera, va augurar dijous a la nit que les negociacions s'estendrien "almenys fins dissabte" per la quantitat d'assumptes crítics i d'importància que estan oberts. 

Malgrat tot, aquest divendres, s'ha donat a conèixer un primer esborrany d'acord d'aquesta cimera després de dues setmanes de negociació. Per decepció de molts, aquest primer esborrany no aporta molta novetat a la lluita pel canvi climàtic de la criticada COP26 a Glasgow.  

La COP27 i la pèrdua de la confiança

Davant de l'immobilisme d'alguns dels actors claus, el secretari general de les Nacions Unides (ONU), Antonio Guterres, ha tornat a fer una crida per la concòrdia. Guterres ha posat en el punt de mira del seu discurs el finançament de pèrdues i danys, un punt importantíssim de l'agenda que enfronta països rics i pobres. "Hi ha hagut clarament, com en temps passats, un trencament de la confiança entre el nord i el sud, i entre les economies desenvolupades i emergents", ha assegurat i ha afegit: "Aquest no és moment per assenyalar amb el dit. El joc de la culpa és una recepta per a la destrucció mútuament assegurada". 

En general, aquesta cimera ja va començar amb les confiances esquerdades entre els negociadors i per part dels activistes. Per començar, que un tema tan delicat com el finançament fos un eix central de l'esdeveniment ja predisposava a certa hostilitat per alguns països. Per altra banda, l'organització de la cimera a Egipte, on la persecució dels activistes és constant, ha minat la confiança en l'eficàcia real de la cimera.