Testimoni esfereïdor el de l'Àngel, una víctima de les teràpies contra l'homosexualitat que l'exbisbe de Solsona, Xavier Novell avalava i hi participava: "Em volien reconduir perquè em tractaven d'anormal", assegura aquest home al programa Aquí Cuní de Ser Catalunya. Les conegudes com "teràpies de reconversió" donaven a l'home que hi accedia, un primer diagnòstic. En el seu cas, i el de la majoria, la conclusió era que patien una "anormalitat sexual i familiar". A partir d'aquí, venia el que ells entenien com una cura.

Ingesta de pastilles sense control

En el detall dels mètodes és on augmenta l'escàndol d'aquestes pràctiques que Novell aplaudia. L'Àngel va estar deu anys intentant deixar de ser homosexual. Primer, el van convidar a deixar la ment en blanc i "treure's la idea" de que era homosexual per canviar a "l'heterosexualitat que anés conforme als cànons de la societat". Posteriorment, van arribar les teràpies farmacològiques. La ingesta de pastilles sense control el van portar a "la castració química amb conseqüències irreparables". A dia d'avui, aquest testimoni assegura que les seves relacions sexuals "ja no són plenes ni satisfactòries al 100%" i ha desenvolupat una depressió major i crònica. També pateix fibromiàlgia i té un "estrés continuat" quan hi pensa.

Teràpia amb càstig físic

La ingesta d'aquests fàrmacs estaven orientats a perdre la libido, "asseguraven que amb ella no tindries tanta dependència sexual". Els qui el conduïen pretenien que deixés de pensar en el sexe i no s'enamorés, però l'Àngel afirma que no li va funcionar. Tot al contrari: es va convertir en una persona molt tancada i "sense ganes d'interaccionar " amb cap home o dona.

Posteriorment, també van arribar els càstigs físics. Sense detallar si ell també els va patir, sí dona exemples d'algunes pràctiques: "Des de la goma elàstica al canell que estires i deixes anar, flagel·lar-te, ingressar a una clínica de reconversió o marxar a l'estranger per aplicar-te electroxocs".

Carta a Novell

Tota aquesta pressió el va portar a intentar treure's la vida als 23 anys: "Volia suïcidar-me però afortunadament no vaig tenir aquesta sort". També quan tenia 17, abans de la teràpia, ho havia intentat. L'Àngel és cristià i quan va veure que el seu entorn eclesiàstic l'excloïa va decidir començar a desvincular-se de tot.

Precisament, per tot el que havia patit, va demanar a l'aleshores bisbe de Solsona que deixés de fomentar i participar d'aquestes teràpies però no va rebre resposta: "Vaig ser president d'una associació cristiana de gais a Catalunya. Vam emetre un escrit al bisbe demanant que es retractés de les seves paraules perquè el que feia, provocava inducció a la violència i el suïcidi de moltes persones que se sentien insegures". L'Àngel recorda que es va "enfadar molt" amb el silenci de Novell.

Aquest testimoni recorda que l'Evangeli especifica que "Déu estima tothom" i ara ha trobat el seu lloc en una església protestant: "Podem ser pastors, ens podem casar, tot està normalitzat, puc dir qui soc i visc la meva fe com vull". Malgrat tota la motxilla que porta a l'esquena, l'Àngel conclou que, ara, és feliç.