Manifestació d'estudiants aquest dijous a Barcelona en el marc de la vaga contra la futura llei estatal d'universitats, coneguda com a llei Castells. La mobilització convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha aplegat un miler d'estudiants- segons xifres de la Guàrdia Urbana - que han omplert el centre de Barcelona juntament amb estudiants d'institut, que han protestat contra la imposició del 25% del castellà a les aules. La marxa ha començat a Plaça Universitat i ha avançat fins a la delegació del govern espanyol on s'ha produït una escalada de tensió quan alguns manifestants han llençat ous i han encès bengales davant l'edifici i ha finalitzat, sense incidents, a Jardinets de Gràcia. 

Els universitaris denuncien que la nova llei universitària impulsada pel ministre Manuel Castells comporta la "mercantilització" de la universitat i obre les portes a l'empresa privada. Consideren que el projecte de llei universitària espanyola s'ha fet a esquenes seves i asseguren que la comunitat educativa hi està en contra. La portaveu nacional del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Marta Daviu, ho ha exemplificat assegurant que tenen més cadires reservades per exemple als consells socials, on es prenen decisions importants com els pressupostos. "Aquesta llei transforma un dret fonamental en una simple mercaderia", ha lamentat.

sepc

"Infrafinançament" del sistema 

Els estudiants rebutgen que no faci referència a la necessitat que les pràctiques siguin remunerades i asseguren que relega els estudiants a òrgans "simbòlics", sense poder de decisió. A més, lamenten que manté i empitjora l'infrafinançament del sistema universitari.

"Emergència lingüística"

D'altra banda, critiquen que no afronta l'"emergència lingüística" que es viu a les aules perquè "no blinda" el català, sinó que fomenta la parla en llengües estrangeres. Precisament, els estudiants d'institut s'han sumat a la vaga principalment pel motiu lingüístic, arran de la darrera decisió del Tribunal Suprem sobre el 25% de castellà a les aules.

Daviu ha assegurat que els estudiants sortiran al carrer els cops que faci falta per defensar la llengua catalana: "Sense català no hi ha escola" i  ha llençat un missatge als partits polítics amb representació al Congrés, exigint-los el seu vot en contra de la norma, ja que ha considerat que aquest posicionament és "de mínims" si es defensa l'ensenyament públic. Ha insistit que aquesta "no és una norma de consens".

 

Imatge principal: Incidents davant la delegació del govern espanyol / ACN