L'arribada del coronavirus i el confinament obligatori ha posat el teletreball en boca de tots. Molts empleats i empresaris estan experimentant aquests dies per primera vegada, i a marxes forçades, com és treballar des de casa. Pocs són els que a hores d'ara encara no han provat aplicacions de videoconferència com Zoom, Skype o Teams, o s'han acostumat a treballar més amb arxius en xarxa i a estar hiperconnectats a través del telèfon mòbil. Però, atenció, el teletreball no és treballar des de casa. Almenys, no en la seva essència. 

"El teletreball no és estar connectat tot el dia i fer videoconferències les 24 hores". Així ho assegura la Mar Sabadell, professora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, i experta en teletreball, que lamenta que a Espanya encara hi hagi "molta desconfiança" envers el treballador i que es continuï "premiant la presencialitat". L'essència és que no hi hagi d'haver un "control" per part de l'empresa, la relació s'ha de basar en la "confiança" per part de l'empresari i la "responsabilitat" per part del treballador. "L'objectiu és viure millor", assegura Sabadell.

"Conciliar no vol dir estar tots a casa a la mateixa hora"

Segons aquesta experta, el teletreball ha de permetre al treballador evitar reproduir els horaris fixes de vuit hores. Les tasques han d'anar per "resultats" i "objectius", i ha de ser una "oportunitat" per poder conciliar millor. En aquest sentit, avisa que "conciliar" no vol dir "estar tots a casa a la mateixa hora, sinó organitzar el teu temps en funció de les teves situacions". Tot el contrari del que ha passat amb el confinament, quan els nens han deixat d'anar a l'escola i els pares s'han hagut d'acostumar a combinar obligacions laborals amb atendre les criatures. 

Per Mar Sabadell el teletreball és el "futur" i té molts "avantatges", però avisa que cal un "canvi global" i "cultural". Especialment a l'estat espanyol, on encara impera la desconfiança i on la presencialitat es premia per davant de la productivitat. Una diferència clau respecte els països nòrdics, on hi estan molt més acostumats, i on tenen una organització horària i una "corresponsabilitat" envers la feina i la família diferent a la nostra. 

Perills del treball a casa low cost

Més enllà dels avantatges que pot oferir aquest nou model de treball que les empreses estan descobrint, també hi ha riscos i perills a tenir en compte. Especialment quan aquest és d'emergència i forçat, com és el cas. Entre ells, hi ha la fatiga mental, per haver d'estar pendent d'altres tasques com els deures dels nens o l'organització de la llar, la fatiga visual derivada de la quantitat d'hores que passem davant de la pantalla o l'estrès que provoca haver d'estar cada dia pendents de noves eines a les quals no estem tan acostumats tecnològicament.

A més, en molts casos els habitatges dels empleats no estan adaptats per poder treballar en condicions òptimes, ja sigui perquè no tenen espais suficients per treballar aïllats tots els membres de la família o perquè els materials –taules, cadires o pantalles– no són els adequats per evitar problemes físics posteriors.

Per això, Mar Sabadell avisa que caldrà, després del confinament, avaluar quines han estat les debilitats del teletreball en cada cas i que treballador i empresa ho puguin adaptar i resoldre per tal de tendir cap a aquest model en un futur o per possibles nous confinaments. A més, alerta que, si hi ha una nova crisi econòmica, es pot tendir cap a un teletreball "low cost" que perjudiqui les condicions laborals dels empleats i que s'hauria d'evitar.

El teletreball, una nova discriminació de gènere?

Pel que fa a les xifres, un estudi d'Ipsos Digital per l'empresa Celside Insurance, alerta que un 27% dels treballadors assegura haver fet hores extres durant el confinament i un 30% afirma que la seva empresa li ha exigit més. Per altra banda, només un 34% ha pogut disposar d'ordinador i mòbil d'empresa per a realitzar aquestes tasques. En aquest punt, crida l'atenció que hi hagi una nova desviació de gènere, ja que, mentre un 40% dels homes diu haver tingut ordinador de feina, en el cas de les dones aquest percentatge disminueix fins a un 28%.

També són les dones les que asseguren haver patit més distraccions a casa durant el teletreball pel confinament, per culpa de les tasques de la llar i la cura dels nens. Un 20% de les mares asseguren que han tingut més distraccions i lamenten que ha baixat la seva productivitat, enfront de l'11% dels pares.

Amb tot, el percentatge de persones que volen teletreballar un dia per setmana ha passat del 42% al 56% després de sis setmanes de teletreball, i un 24% optaria per implantar aquesta pràctica la meitat de la seva jornada. Dins d'aquest grup els que més hi aposten són els pares, amb un 31%, enfront del 14% de les mares. Finalment, un 15% no és favorable a treballar cap dia des de casa.