El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha suspès cautelarment tres preceptes de la llei de creació del llibre sisè del Codi Civil de Catalunya -relatiu a les obligacions i els contractes- i de modificació dels cinc llibres anteriors.

En un comunicat d'aquest dimarts, el TC recorda que admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel president del govern espanyol comporta obligatòriament la "conseqüència automàtica" de la suspensió provisional.

El tribunal ha traslladat la demanda al Congrés, al Senat, al Parlament i a la Generalitat, que disposaran de 15 dies per personar-se en el procés i formular al·legacions.

El text regula els contractes de compravenda i permuta, el de cessió solar i el d'aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i de cultiu, així com els contractes de custòdia del territori, el d'integració ramadera, el d'aliments i el de la pensió vitalícia, entre altres.

"Competències exclusives"

El Govern espanyol va recórrer aquests preceptes en considerar que desatenien la doctrina del Constitucional i regulaven "de forma innovadora" els contractes de compravenda, les cessions de finques o d'aprofitament urbanístic i el contracte de permuta.

Segons el seu recurs, aquestes matèries són entre les competències exclusives de l'Estat, i al·ludien a l'article 149 de la Constitució per defensar la seva postura.

Mundó: És una "bufetada"

En declaracions a Europa Press fa unes setmanes, en reacció a la presentació d'aquest recurs, el conseller de Justícia, Carles Mundó, va considerar la iniciativa del Govern central "una bufetada al Parlament i al món jurídic i acadèmic".

Mundó va ressaltar que el Llibre Sisè va ser elaborat després d'un "treball rigorós" d'anys de prestigiosos acadèmics i va recordar que es va aprovar en el Parlament per consens de diverses formacions, inclosos vots a favor del PP, el que veu incoherent amb el recurs al TC.

Va recordar també que el Llibre Sisè, que culmina la codificació del dret civil català, va comptar amb l'aval del Consell de Garanties Estatutàries que va concloure -després de la petició de Cs d'un dictamen- que no vulnerava ni l'Estatut ni la Constitució.

Ara, el Constitucional haurà d'examinar el fons de l'assumpte per pronunciar-se sobre aquest recurs del Govern espanyol, encara que en un termini no superior a cinc mesos haurà de decidir si ratifica o aixeca aquesta suspensió cautelar.