Bona part dels catalans veuen una bona opció passar el temps lliure del desconfinament en indrets amb poca densitat de població, envoltats de natura i lluny d'aglomeracions i urbanitzacions. Unes característiques que reuneixen diversos municipis de muntanya de Catalunya, que ara es veuen obligats a treballar en un pla de regulació excepcional en plena pandèmia de Covid-19.

Garantir la seguretat dels visitants i veïns i evitar aglomeracions, respectant les distàncies de 2 metres entre persones, són els principals reptes al marge del cost econòmic i les dificultats tècniques. Alguns contractaran un servei de vigilància i habilitaran un aparcament.

La presència de la covid-19 i les recomanacions de les autoritats sanitàries d'evitar el bany en aigües dolces, on el virus pot romandre actiu alguns dies en aigües no clorades, ha obligat als ajuntaments a afrontar el risc de les massificacions de banyistes als gorgs i a establir mesures de restricció

El Torrent de la Cabana, a Campdevànol, tancat

És el cas de Campdevànol, a el Ripollès, on ja tenen clar que tancaran els gorgs de la zona del Torrent de la Cabana que transcorre entre Campdevànol i les Llosses (Ripollès). L'alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, explica que aquest any és "excepcional" i calen mesures "excepcionals". En els últims anys, havien limitat l'aforament a 600 persones al dia i els visitants havien de pagar 5 euros per persona i 3 euros més si feien servir un aparcament. 

Gorg del Colomer
Gorg del Colomer Gran, Campdevànol

Cornellà del Terri prohibeix la concentració de persones

L'Ajuntament de Cornellà del Terri (Pla de l'Estany) ha prohibit el bany i el contacte amb l'aigua de rius, gorgues i rieres del municipi per la Covid-19. El ban es va publicar ahir dijous després de detectar actituds incíviques a la Gorga Blava. Segons ha explicat l'alcalde a l'ACN, Salvador Coll, en els últims dies hi ha hagut concentracions de persones, sobretot joves, "com si fos un aplec". S'hi han reunit per fer 'botellón' i han deixat brutícia com vidres trencats, plàstics, guants i ampolles. El 7 de maig els Mossos d'Esquadra van denunciar un grup de menors i joves d'entre 20 i 30 anys en aquest indret per saltar-se el confinament (eren de Porqueres i Banyoles) i no respectar les distàncies de seguretat.

gorgablava, acn
Brutícia a la Gorga Blava, Cornellà del Terri

Vigilància a la riera de Merlès

Els municipis per on passa la riera de Merlès, -són nou nou municipis del Bages, Osona, Berguedà i Ripollès (Borredà, Gaià, La Quar, Les Llosses, Lluçà, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, i Santa Maria de Merlès)- que cada estiu rep una "afluència massiva i desordenada" de visitants, també treballen en una nova regulació. S'ha acordat que contractaran un servei de vigilància per fer complir la normativa i no descarten acabar prohibint el bany per evitar contagis. . "A banda de la preservació de l’espai natural protegit i la convivència entre veïns i visitants, aquest any s’afegeix un motiu de salut pública motivat pel coronavirus. Cal recordar que hi ha 6 municipis que tenen una captació d’aigua i que és la seva principal font d’abastament d’aigua de boca", subratllen des del Consell Comarcal del Berguedà a l'ACN. 

foto 3540412

Riera de Merlès, Santa Maria de Merlès

A les Planes d'Hostoles, entre el tancament parcial o total

A la Garrotxa també s'ha obert el debat sobre la gestió dels gorgs. A les Planes d'Hostoles, on cada any contractaven dos vigilants per fer complir les normes i combatre l'incivisme, es plantegen un tancament total o parcial. El seu alcalde, Eduard Llorà, demana a la Generalitat una "pauta clara" per poder fer les contractacions a temps. Des de l'Ajuntament, creuen que tancar l'accés és "molt difícil" en el seu cas, perquè hi ha molts quilòmetres de riu i diferents accessos i reclamen suport econòmic per poder-ho tirar endavant.