Un tall generalitzat en el subministrament ha deixat sense llum a uns 640.000 usuaris catalans. Al voltant de les cinc de la tarda, Protecció Civil ha alertat de l'apagada de llum que ha afectat milers d'abonats arreu de Catalunya. Gairebé una hora després, els serveis d'emergències han informat que la situació ja ha tornat a la normalitat. Segons Endesa, la manca de subministrament elèctric ha estat d'abast global, arribant a afectar a tot l'Estat i a Portugal. En el conjunt de l'Estat, el tall hauria afectat a més d'un milió d'usuaris. 

Per la seva banda, Red Elèctrica ha explicat minuts després del restabliment del servei que l'apagada s'ha donat per "un incident amb un hidroavió" que "ha generat un problema en la xarxa francesa de molt alta tensió provocant la desconnexió temporal de la península de la resta d'Europa."

Aquest tall generalitzat de subministrament arriba enmig de la controvèrsia per la pujada del preu de la llum a l'Estat. 

TUIT proteccio endesa

Tal com ha informat Protecció Civil, "la incidència s'ha degut a un problema a la xarxa de transport de Red Elèctrica. Segons Red Eléctrica, la causa ha estat un incident al sud de França que ha obligat a desconnectar-se de la xarxa.

Segons informa La Vanguardia, les zones afectades pel tall a l'Estat són Catalunya, Madrid, Andalusia, Extremadura, Aragó i Navarra.

Tall generalitzat

Una allau d'alertes d'un tall generalitzat de llum han omplert les xarxes al voltant de les cinc de la tarda, amb usuaris afectats des de tots els punts de Catalunya. Un dels primers òrgans a reaccionar ha estat l'Ajuntament de Pineda de Mar, que ha alertat d'una "avaria important" que ha afectat el municipi i molts del seu voltant. 

TUIT ajuntament pineda tall llum

Protecció Civil

Segons els serveis d'emergències, el tall de llum en la xarxa d'Endesa ha arribat a afectar a més de 640.000 usuaris. 

TUIT proteccio civil apagon

Tal com explica Protecció Civil i pel que es pot llegir a les xarxes, el servei ha començat a restablir-se progressivament el subministrament  en algunes localitats de Catalunya després d'uns 20 minuts de tall.

La llum, pels núvols

Aquesta setmana, el preu mitjà de l'electricitat al mercat majorista no ha donat treva als consumidors i ha oscil·lat per sobre dels 100 euros el megawatt per hora. Aquest dimecres s'ha batut el rècord històric del preu de la llum segons les dades difoses per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).

Malgrat el descens del preu el dijous, que equival a 5 euros menys si el comparem amb el del dimecres, el preu de l'electricitat continua superant la cota dels 100 euros/MWh i es converteix en el tercer més alt des que hi ha registres.

Foto principal: una bombeta fosa / Pixabay