L’any 1998, i quan només feia un any que la llavors agent Susanna Lazaro era membre del cos dels Mossos d’Esquadra, i per “casualitat”, assegura, va presentar-se a unes proves per entrar a formar part de la Brigada Mòbil. L’any 1992 s’havia creat aquesta unitat antiavalots i necessitaven gent amb el repte d’anar assumint cada cop més competències, sobretot, amb el desplegament que s’havia de fer, també en ordre públic, a la capital de Catalunya, Barcelona

Es va animar amb un company seu per anar a l’entrevista, però pensant que no l’agafarien. “'Això no és per a dones, a mi no m’agafaran', vaig pensar”, explica en una entrevista amb ElNacional.cat. Va presentar la petició de comissió de serveis per integrar-se en aquesta unitat i al cap d’uns quants mesos, quan ja gairebé ni ho recordava, li van trucar. L’endemà ja tenia la granota per sumar-se a la Brigada Mòbil. No va ser estrictament la primera dona. De promocions anteriors que havien passat per la Brimo hi havia hagut alguna dona, però hi van ser poc temps. Una d’elles, ara està en excedència del cos per motius personals. 

D'agent a caporal, de caporal a sergent

El cas de la Susanna, però, va ser diferent. No només va formar part durant anys de la tropa de la Brigada Mòbil. Sent-ne membre va anar guanyat oposicions internes per pujar de grau, arribant a ser caporal i sergent a la mateixa Brigada Mòbil. Com a caporal comandava un dels equips -els integrants d’una furgoneta- i com a sergent va comandar un grup -un conjunt d’equips. En l’entrevista amb ElNacional.cat, l’actual inspectora explica com el seu pas per la Brigada Mòbil, on mai va tenir sensació d’inferioritat davant dels homes que en formaven part, l’ha enfortit en capacitats que ara pot posar en pràctica en el seu nou rol

La inspectora és actualment una de les Comtal 5, tal com es coneix als caps operatius de la regió de Barcelona. Comandaments d’acció, a peu de carrer, que es dediquen a supervisar tots els incidents que es generen a la ciutat de Barcelona. La temprança que va adquirir en la seva etapa a la Brigada Mòbil la pot aplicar ara en la resolució dels problemes que es generen a Barcelona i que ha de comandar.

El paper de les dones a la Brimo

La primera intervenció d’ordre públic va ser en una manifestació que es va convertir en violenta davant de la presó de Wad-ras, a Barcelona. Els hi van llençar objectes i van haver de dissoldre la manifestació fent ús de material antiavalots. L’actual inspectora també va participar en la resolució del motí de la presó de la Roca del Vallès. Va ser la Brimo qui va poder assegurar la presó i fer cessar el comportament violent dels presos, quan estaven a punt d’accedir en una zona crítica, que hauria facilitat l’accés dels interns al carrer.

Mossos Brimo
Imatge d'arxiu d'una actuació de la Brimo dels Mossos d'Esquadra / ELN

Si bé Lazaro accepta que ella va haver de demostrar potser fins i tot més que els seus companys per tal de ser acceptada pels caps de la Brimo, assegura que això ara està superat i que actualment les dones a la Brimo no tenen cap complex d’inferioritat i són una més, assegura. “L’aportació de la dona en aquestes unitats és enriquidora, la seva capacitat, sensibilitat i empatia que tenen ajuden a preveure reaccions en actuacions d’ordre públic”, apunta. “Les dones no han restat mai en unitats com la Brimo o l’ARRO”.

“Mai s’ha donat el cas que una dona hagi intercedit negativament en un dispositiu pel fet de ser dona”, apunta la inspectora. “No és la força física el que prima més en aquestes unitats; la lògica, la raó, l’empatia, la cohesió grupal i altres valors són igual d’importants”. Ara com ara, hi ha unes 40 dones integrades als equips de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra.