El català es troba en hores baixes, però el Govern no es dona per vençut. Avui mateix, el vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha anunciat que la seva Conselleria està treballant activament per potenciar la presència de la llengua en tots els àmbits, particularment en un món cada cop més digitalitzat. "TV3 va fer molt bona feina als anys vuitanta. Ara ens calen noves eines", ha advertit. El Govern ja ha iniciat algun programa, com ara el projecte Aina, que pretén "posicionar el català a internet" i ja ha recorregut diversos territoris de parla catalana amb l'objectiu de sumar veus de les diferents variants dialectals de la llengua, que fins ara ja ha assolit un milió de veus enregistrades. I fa només uns dies, l'executiu signava un conveni amb Microsoft un nou protocol de col·laboració per al desenvolupament i la innovació en el sector TIC de Catalunya durant els pròxims 4 quatre anys.

No s'ha quedat aquí. Segons ha informat el mateix vicepresident, el Govern també està actuant per més acords amb les principals empreses del món digital. Un d'aquests podria arribar més aviat que tard amb Google: Puigneró ha enviat una carta a l'empresa nord-americana per demanar una reunió i reclamar que tots els seus serveis i productes tinguin presència del català, i els ha convidat també a utilitzar les veus enregistrades d'Aina. De fet, el mateix conseller ha compartit un tuit en el qual lamenta que Google News ha tornat "sense el català". "Això trepitja el dret de 10 milions de catalanoparlants arreu del món", ha dit.

Carta en defensa del català

En la missiva, dirigida a la directora general de Google a Espanya, Fuencisla Clemares, Puigneró remarca que "és fonamental que totes les llengües tinguin l'espai a internet", per la qual cosa el servei de notícies hauria de tenir-les en compte "per democratitzar l'impacte que tindrà la intel·ligència artificial en la societat". Continua recordant que a països com Bèlgica, Suïssa i el Canadà ja es pot triar entre les llengües del territori, per al qual cosa només demana "sensibilitat amb el català, que també és llengua oficial a l'Estat". "Estic convençut que, en cas d'atendre la nostra proposta, Google ampliarà el seu prestigi al nostre país. En cas que vulguin portar a terme aquesta iniciativa, pot comptar amb la plena col·laboració del Govern de la Generalitat de Catalunya".

 

I encara més. Segons ha informat durant el ple del Parlament d'aquest dimecres, Puigneró també pretén establir acords amb Amazon i Netflix amb el mateix objectiu, per la qual cosa s'hi reunirà "pròximament". Però ha advertit que tota aquesta feina serà en va si la societat no hi posa la seva part: configurar els seus dispositius digitals en català. "Per molts continguts que tinguem, els algoritmes no funcionaran i els referents no sortiran". Aquest pròxim mes de setembre, el Govern iniciarà una campanya informativa precisament amb aquesta intenció.

Davallada de l'ús social del català

La intervenció de Puigneró ha arribat després que la diputada de Junts Mònica Sales hagi advertit de la davallada de l'ús social del català, recordant que són especialment els més joves els que l'estan deixant d'utilitzar. El vicepresident ha compartit aquesta valoració, advertint que el català no se salvarà exclusivament a l'escola. "Hem de fer possible que estigui present a tots els àmbits. Si els únics referents del català són els pares i els mestres, i no es troba a tots els àmbits de la vida, no es veurà com a útil", ha afirmat. "El consum a través de dispositius digitals és molt elevat, els joves hi passen unes set hores al dia. Set hores al dia en un espai en el qual el català té dificultats per penetrar". Una amenaça que és, precisament, la que la Generalitat vol resoldre.