"La causa judicial és nul·la perquè es confirma que és una “causa general” contra l'independentisme, cosa que està prohibida "en qualsevol sistema democràtic on hi hagi garanties pels investigats". Així de contundents es mostren els advocats dels càrrecs públics detinguts el 20 de setembre davant els primers volums del sumari que han pogut llegir.

Amb la primera lectura, els lletrats asseguren que el cas no és res més que "la investigació indiscriminada de qualsevol activitat duta a terme per les persones investigades", i que "no s'investiguen fets, sinó qualsevol circumstància futura relacionada amb determinades persones", en aquest cas 14 càrrecs públics de la Generalitat, la majoria dels quals estan relacionats directament amb la conselleria de Vicepresidència que estaven preparant tota la logística del referèndum.

Els advocats detecten diverses irregularitats, com ara la manca de les autoritzacions dels jutge per fer les gravacions. Bona part de la investigació es basa en escoltes telefòniques fetes indiscriminadament a tots els investigats per si trobaven indicis de delicte. Però en el sumari no consten els permisos judicials per a gravar ni punxar telèfons.

El fet que es tracti tot el cas com una causa general "suposa una flagrant vulneració del dret a la defensa i a la tutela judicial" i per això els advocats consideren que la causa s'ha de declarar nul·la.

Una setmana després de l'aixecament del secret de sumari del cas que el jutjat número 13 de Barcelona va obrir per investigar les declaracions de Santiago Vidal arran d'una denuncia particular de Miguel Duran i una altra de VOX, els advocats de la defensa només han pogut accedir a 2 dels 14 volums i 4 annexos que té la causa.

El secret de sumari es va aixecar el dia 19 i els advocats denuncien que se'ls està negant l'accés a la documentació "amb l'excusa d’un escaneig que tardarà 10 dies", diuen fonts de la defensa. Ahir dos dels advocats van anar al jutjat a reclamar el sumari. El jutjat ha denegat poder consultar-lo allà mateix, un fet al que tenen dret les parts. "Tenim dret a accedir lliurement a qualsevol expedient judicial que no sigui secret", diuen fonts dels advocats dels acusats.

Finalment, els lletrats han pogut llegir 2 dels 14 volums. De la consulta, els advocats arriben a la conclusió que "la investigació és tècnicament irregular".

A judici dels advocats, hi ha "clars vicis de nul·litat de tota la investigació que suposaran molt probablement la nul·litat de tot l'expedient judicial així com de qualsevol altra causa judicial derivada de les que investiguen l'independentisme català perquè totes elles es nodreixen de la mateixa investigació efectuada al Jutjat núm. 13". I per aquest motiu denuncien que "tota la investigació judicial és nul·la de ple dret".

Els lletrats es basen en què es tracta d'una “causa general” contra l'independentisme, un fet prohibit en qualsevol sistema democràtic "on hi hagi garanties pels investigats".

Afirmen, també, que "l'objecte de la investigació és totalment indeterminat", que es delega tota la investigació a la Guàrdia Civil "sense cap tipus de control judicial" i que s'investiga "persones i no pas fets delictius".

La Guàrdia Civil als comandaments

La investigació sembla més dirigida per la Guàrdia Civil que pel propi jutge, segons les conclusions a les quals arriben els advocats després de conèixer els primers documents del sumari. No compten, de moment, amb resolucions judicials que autoritzin les gravacions en què es basa bona part de l'acusació. 

De fet, el 27 de juliol, durant els interrogatoris que fa la Guàrdia Civil a la caserna de Travessera de Gràcia a diversos càrrecs públics citats com a testimonis, el jutge emet un comunicat on es desmarca d'aquestes actuacions i remarca que no ha ordenat les citacions. El jutge difon via el gabinet del premsa del TSJC que "les diligències que s'estan fent aquests dies a la caserna de la Guàrdia Civil són diligències de policia judicial i no han estat sol·licitades pel magistrat d'instrucció 13 de Barcelona".

També desmenteix en el mateix comunicat que hi hagi més imputats, després que la Guàrdia Civil comuniqués a algun dels testimonis que quedava com a investigat en la causa.

Els advocats denuncien també que la intervenció del jutge que obre el cas sobre Santi Vidal després que la Fiscalia estigués ja actuant d'ofici origina dues investigacions paral·leles "amb una delegació absoluta en la Guàrdia Civil que es dedica a investigar l'independentisme català i no pas els delictes objecte de les querelles inicials", segons fonts de la defensa.

Avui un equip d'advocats tornaran a la Ciutat de la Justícia a reclamar tot el sumari del cas.

15 investigats

Ara mateix hi ha 15 acusats per organitzar el referèndum: el secretari general de la Vicepresidència i de la conselleria d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové; el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó; David Franco, de l'àrea de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) adscrit al Departament de Treball; David Palanques, del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) adscrit al Departament de Presidència; Josué Sallent, director d'estratègia i innovació del CTTI; Xavier Puig, cap de l'Àrea TIC del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència; Joan Manel Gómez, del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT); Francesc Sutrias, director de Patrimoni de la Secretaria d'Hisenda; Joan Ignasi Sànchez, assessor del Departament de Governació; Natàlia Garriga, directora de serveis del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda; Josep Masoliver, de la Fundació puntCAT; Mercè Martínez, responsable de projectes territorials de Vicepresidència; i Rosa Maria Rodríguez Curto, directora general de servei de T-Systems.

Els investiguen per desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. 

El 27 de juliol només hi havia imputades tres persones en el cas: Santiago Vidal, Carles Viver Pi -Sunyer i Josep Lluis Salvadó.

La causa s'obre a partir de les declaracions que fa l'exjutge i senador d'ERC Santi Vidal sobre la presumpta obtenció il·legal de les dades fiscals dels catalans. Vidal, que encara no ha declarat com a investigat en la causa, se l'acusa de revelació de secrets i delicte informàtic.