Quedem a “opinión.tormenta.húmeda”? Una es pot quedar una mica sorpresa si li donen aquesta direcció com a punt de trobada, però el cert és que aquesta és la clau per saber que aquest lloc és plaça Catalunya, a Barcelona.

Aquesta podria ser la gran revolució en el món de les adreces. L’startup what3words ha assignat un quadrat de 3x3 metres del món una adreça de 3 paraules única que mai canvia. Les adreces de 3 paraules són fàcils de dir i de compartir, i segons ressalten, són tan precises com les coordenades de GPS.

Captura de la web what3words d'ubicacions que tenen paraules en comú

L’objectiu de l’empresa és convertir aquestes tres paraules en un format estàndard per compartir ubicacions arreu del món. Es pot fer servir aquest codi per trobar una cafeteria, un punt de trobada, un hotel o hostal, un festival i, fins i tot serveis d'emergència, com els hospitals.

Entregues a Kenya i Mongòlia

Segons explica l’empresa en un dels articles del seu blog, és que en molts països en vies de desenvolupament cada vegada hi ha més dispositius mòbils però no tenen una adreça fiable on enviar els paquets. Tal com assenyalen, a Kenya, les direccions postals tradicionals, en general, són ambigües o inexistents.

Fotografia de Nairobi, la capital de Kenya. 

Per aquest motiu, no es poden tramitar enviaments de cartes o paquets. Si es fa, obliga els repartidors a trucar per saber com arribar fins al punt d’entrega del paquet. Això, des del punt de vista de les empreses, provoca una pèrdua de temps i recursos. Runex, una empresa de taxis i entrega de paquets amb seu a Nairobi, ha començat a fer servir aquest sistema per a repartir. D’aquesta manera els repartidors poden arribar a punts concrets amb facilitat.

Terelj, Ulan Bator, Mongòlia

Un altre cas d’èxit, del que es fa ressò la CNN és Mongòlia. What3words s’ha convertit en un sistema d'adreces oficial, segons ha comentat el mateix cap de màrqueting de la companyia a la cadena nord-americana, Giles Jones.

Així, s’ha començat a fer servir aquest sistema d’adreces de 3 paraules pels bancs, taxis, propietaris d’Airbnb i, fins i tot, Pizza Hut.

Què passa en zones remotes?

A l’hora de viatjar de vegades també poden aparèixer dificultats. No només idiomàtiques sinó de saber on ens trobem. Així, exposen que en un país com Mongòlia, amb muntanyes espectaculars, pantans i fins i tot un desert (el de Gobi), amb poques carreteres pot ser dificultós moure-s’hi. Guies com la de Lonely Planet ja ha començat a introduir direccions de tres paraules en totes les entrades, segons informa la mateixa companyia a través de la seva pàgina web.

Yurta és el nom que reben tendes utilitzades pels nòmades que viuen a Mongòlia / Unsplash

Però s’ha d’anar amb compte. Les paraules no són les mateixes en tots els idiomes. Per exemple, si busquem una direcció per quedar amb algú, no surten les mateixes paraules en castellà que en anglès.

Ara bé, tal com constaten des de l’startup, els carrers i noms de llocs en idiomes desconeguts poden ser difícils d’introduir o d’identificar. What3words està disponible en més de 35 idiomes diferents, cosa que siginifica que l'adreça introduïda es pot canviar a una altra llengua gairebé a l’instant.  

De moment, però, l’startup encara no té incorporat el català.