El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha alertat que el risc d'incendi serà extrem aquest diumenge a les Terres de l'Ebre per l'entrada del vent de mestral. Fins a 22 municipis del Baix Ebre, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp i el Priorat estaran en les pròximes 24 hores dins el nivell 4 del pla Alfa dels Agents Rurals. En paral·lel, la tramuntana també bufarà amb força a l'Empordà i el risc de foc serà molt alt -nivell 3- al Cap de Creus. "Tenim per davant un episodi de vent de mestral i tramuntana que ens farà estar alerta i redistribuir efectius", ha assenyalat el cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito. En aquest sentit, els Agents Rurals han anunciat que es restringirà l’accés a dos espais naturals: la Serra de Cardó-Boix i les Muntanyes de Tivissa-Vandellòs.
📣 A partir del 00:00 #AgentsRurals activem el nivell 4 del #PlaAlfa a 2️⃣2️⃣ municipis per perill extrem d'incendi del Baix Camp, Baix Ebre, Priorat i Ribera d’Ebre.
— Agents Rurals (@agentsruralscat) July 26, 2025
Restringim l'accés a 2️⃣ espais naturals:
❌Serra de Cardó-Boix
❌ Muntanyes de Tivissa-Vandellós
Molta precaució! pic.twitter.com/prDJUxdsBj
"El pic més alt, amb ratxes de fins a 120 km/h, l'esperem per a demà diumenge. I n'anirem fent un seguiment continu", ha apuntat Expósito, que ha destacat que bona part de Catalunya es troba en perill baix d'incendi gràcies a un juliol molt més plujós del normal. "El que hem fet doncs és desplaçar recursos per apropar-los a les zones de més risc", ha precisat el cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito. Concretament, s'han situat tres unitats extra de Bombers a Ascó, l'Ametlla de Mar i el 112 de Reus, i també dos helicòpters d'extinció. "El Cap de Creus és una zona molt més reduïda i amb més punts d'aigua, i amb els efectius de la regió d'emergències de Girona en tenen prou. En canvi, la zona de l'Ebre és molt més extensa, amb menys punts d'aigua i cal aquesta acumulació de recursos per tenir una resposta més ràpida i eficient en cas d'incendi", ha insistit Expósito.
En paral·lel, el cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre ha reconegut que aquesta redistribució en ple estiu és possible gràcies a unes pluges molt generoses a gran part del territori. "No és gens habitual que es pugui fer al juliol i sí a partir de mitjans d'agost, quan les tempestes remullen la Catalunya Central, el nord de Lleida o Girona", ha enumerat Expósito. I és que aquest final de setmana ha estat protagonitzat per una notable baixada de les temperatures a gran part de Catalunya i un episodi de pluges que va afectar, sobretot, les comarques del litoral i prelitoral central, on van deixar acumulacions no desdenyables i episodis de pedregada i tempesta. Els Bombers van haver d’atendre el passat divendres més d’un centenar d’avisos a les comarques del Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental pels forts cops de vent, inundacions de baixos i arbres caiguts en algunes localitats.
Situació de risc extrem i alt d'incendi fins dimarts
"Si no hi ha aquest diferencial de risc tan gran en diferents punts de Catalunya no ens atrevim a moure efectius d'un lloc a un altre. No ho podem fer", ha puntualitzat el cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, que preveu que la situació de risc extrem o alt d'incendi es pot mantenir fins al dimarts que ve o dimecres. "La tendència serà que a partir de dilluns la situació de mestral fort afluixaria. Però seria un vent més discontinu, amb marinada de dia i mestralet de nit", ha pronosticat Expósito. "Això és el que no ens agrada gaire a nosaltres, els canvis de direcció sobtats de vent. Preferim que sigui un vent més contundent i constant en una sola direcció", ha conclòs el cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre.