La cerimònia per encendre la foguera de Sant Joan és una tradició fortament arrelada a Catalunya, aquesta consisteix a encendre el foc sobre el cim de la muntanya del Canigó i des d'allà repartir la flama arreu dels països catalans. Entre una de les ciutats que encara segueix la tradició es troba Perpinyà, ara governada per l'ultradretà, Louis Aliot.

Aliot és del partit d'extrema dreta liderat per Marine Le Pen, Rassemblement national, de fet van tenir una relació sentimental que van posar fi fa dos anys. L'alcalde de Perpinyà, conegut pel seu antiindependentisme, va rebre la torxa que havia de ser encesa per una de les flames procedents del Canigó i en lloc de fer-ho així va treure un encenedor i va calar-li foc així. Sense cap estupor i amb l'encenedor a la mà, va trencar amb la tradició catalana de la Flama del Canigó.

Aliot encenedor

Les primeres imatges

La televisió francesa France 3 va emetre una de les imatges més antigues que té de la tradició de la Flama del Canigó, en concret de l'any 1961. D'aquesta manera demostrant que es tracta d'un costum fortament arrelat al col·lectiu català de la Catalunya Nord.

"El 1955 un català, Francesc Pujada, inspirat per un poema de Jacint Verdaguer va instaurar el costum d'encendre focs de Sant Joan a la pica del Canigó i des d'allà repartir la flama. Aquest costum es va popularitzar ràpidament a la Catalunya Nord. L'any 1966, malgrat la dictadura franquista, la flama va travessar la frontera i es va estendre per tots els Països Catalans", relatava France 3.

La tradició

La tradició va iniciar l'any 1995, quan Francesc Pujada, vilatà d'Arles de Tec (Catalunya Nord), empès per la seva fascinació pel massís del Canigó i inspirat pel poema de Jacint Verdaguer Canigó, va tenir la iniciativa, de la mà d'Esteve Albert (poeta i promotor cultural) i Josep Deloncle (promotor cultural i polític), d'encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim d'aquesta muntanya. El 1963, Pujada i Joan Iglesias, impulsor de les fogueres de Sant Joan a la Catalunya Nord, donen peu a l'inici del costum de baixar el foc del cim i encendre les fogueres de la Catalunya Nord. Amb els anys, la flama es va repartir per tot el territori dels Països Catalans coincidint amb el solstici d'estiu.

Aquest costum va agafar embranzida i impulsada per Òmnium Cultural, de tal manera que avui en dia és molt difícil trobar una foguera a Catalunya del Nord que no sigui encesa amb la Flama del Canigó, exceptuant la potineria de Louis Aliot. 

Imatge principal: Louis Aliot. - EFE