Avui fa dues setmanes de la gran sorpresa per a molts feligresos: el bisbe de Solsona, Xavier Novellpresentava la seva renúncia al càrrec al·legant motius "estrictament personals". Aquest diumenge la sorpresa encara es va fer més gran, ja que el ja exbisbe sorprenia amb una nova vida: nòvia i escriptora de novel·les eròtiques.

El bisbat de Solsona, 24 hores després que s'hagi fet pública la notícia, ha enviat un comunicat en què ha evitat comentar els vertaders motius de la renúncia de Novell. La diòcesi de Solsona insisteix que "la decisió presa per l’esmentat bisbe emèrit obeeix a 'raons estrictament personals' i, per tant, la corroboració, o no, d’aquestes informacions pertany al seu estricte àmbit personal".

El bisbat no es mulla i traspassa la responsabilitat a Novell, si hi ha alguna cosa per explicar, que ho faci ell. Fonts eclesials afirmen que el ja exbisbe va explicar els motius reals pels quals plegava, però que es va donar l'ordre de no fer-ne públics els detalls.

Els motius de la renúncia

Xavier Novell hauria renunciat per començar una nova vida a Manresa al costat de la seva parella, Sílvia Caballol. Divorciada amb dos fills, durant el seu primer matrimoni va viure al Marroc. Psicòloga, també ha fet cursos de sexologia, tècniques antiestrès, ioga, cursos sobre religió catòlica i islàmica, tal com avançava aquest diumenge En Blau. Cal afegir-hi que és escriptora de novel·les eròtiques com Trilogía amnesia i El infierno en la lujuria de Gabriel.

Un bisbe polèmic

A finals del 2010, Novell va ser nomenat bisbe a l'edat de 41 anys en substitució de Jaume Traserra, que va renunciar al càrrec després de complir els 75 anys. Es convertia així en el bisbe més jove de Catalunya. Nascut a Montfalcó d'Agramunt el 1969, va ser ordenat sacerdot el 1997 a Tàrrega. Abans de ser nomenat bisbe, havia estat vicari parroquial de Sant Jaume de Mollerussa, professor d'Antropologia Teològica a l'institut de Ciències Religioses de Lleida (1998-2002) i secretari general-canceller del Bisbat de Solsona (2005-2008). També havia exercit de professor d'Antropologia Teològica de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Durant els més de deu anys que ha estat al capdavant del bisbat de Solsona, Novell ha fet diverses declaracions controvertides que han provocat el rebuig i la denúncia de diversos col·lectius LGTBI. Un dels casos més mediàtics va tenir lloc el 2017 després que Novell vinculés l'homosexualitat amb "l'absència d'una figura paterna". A causa d'aquestes polèmiques declaracions, Novell va haver de sortir escortat pels Mossos d'una missa a Tàrrega i l'Ajuntament de Cervera el va declarar persona non grata.

En relació amb el procés independentista català, Novell també ha protagonitzat polèmiques contradictòries. D'una banda, l'any 2013 va prohibir als capellans de Solsona que toquessin les campanes per la Via Catalana amb motiu de la Diada de l'11 de setembre. De l'altra, l'any 2014 va fer una crida perquè els feligresos votessin en la consulta del 9-N.

En una de les seves recents glosses, la del febrer de 2021, Novell va assegurar que l'avortament és "el genocidi més greu i terrible de la humanitat". En el mateix text, el bisbe encoratjava a "promoure iniciatives" per "ajudar les embarassades pressionades per la família, metges o elements externs a avortar" i també reclamava que es posés "fi" a l'avortament al país.

D'altra banda, el mes d'abril passat, l'entitat LGTBI La Cugula de Solsona va iniciar una recollida de signatures en contra dels discursos "homòfobs i misògins" del prelat i en van aconseguir recollir al voltant de 300.

 

Foto principal: L'exbisbe de Solsona, Xavier Novell / Europa Press