Els sindicats de presons han convocat vaga el 26 d'abril i l'11 de maig, en plena campanya del 12-M. Concretament, la convocatòria coincidirà amb l'inici de la campanya electoral i amb la jornada de reflexió. En un comunicat conjunt de CSIF, Intersindical, Acaip, UGT, IAC-CATAC i CCOO, els representants dels treballadors han considerat que el relleu del director de Mas d'Enric és el sacrifici d'un "peó" per "protegir figures més rellevants" i han lamentat que l'estratègia "evidencia que els objectius electorals semblen tenir prioritat per damunt de la voluntat del Govern de resoldre el conflicte". Així, han insistit en la idea que la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, continuen sent interlocutors no vàlids.

És en aquest context que els sindicats han indicat que portaran a terme "mesures de pressió" i han convocat vaga els dies 26 d'abril i 11 de maig, així com una concentració el 5 de maig en un lloc encara per concretar —així com altres actuacions que anunciaran pròximament—. "Esperem que aquest Govern rebi el nostre missatge i aprofiti l'oportunitat que li estem brindant per solucionar el conflicte", han afegit, tot considerant obligat que la Generalitat faci servir tots els recursos al seu abast.

Els sindicats s'obren a negociar

Els representants dels treballadors sí que han reconegut que el relleu a Mas d'Enric també indica que l'escenari "podria estar canviant", en el sentit que la mesura "suposa un reconeixement públic" del Govern que el Departament de Justícia "ha d'assumir la seva responsabilitat". És a dir, que han considerat que "es poden donar els condicionants" per obrir vies de contacte amb "representants vàlids de l'administració" amb l'objectiu d'aconseguir "l'assumpció de responsabilitats" i la consecució de mesures de seguretat per "garantir" la integritat física, la vida i la millora de les condicions de treball del personal penitenciari.

"Considerem que es poden donar els condicionants per obrir vies de contacte amb representants vàlids de l'administració amb l'objectiu d'aconseguir l'a sumpció de responsabilitats", han dit en el comunicat, on han criticat que la destitució del director de la presó de Mas d'Enric, Paco Romero, equival a un "sacrifici d'un peó amb la finalitat de protegir figures més rellevants". "L'interès per preservar els màxims responsables evidencia que els objectius electorals semblen tenir prioritat", han dit, per reiterar que ni Ubasart ni Calderó seran "mai" interlocutors vàlids. Des del Govern han assegurat que hi ha contactes mitjançant Justícia, que estan en fase inicial, i esperen reunir-se la setmana vinent per negociar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!