Els sindicats d'educació tornen a la càrrega i ja preparen mobilitzacions a partir de la setmana vinent per denunciar que la negociació sobre la recuperació de retallades que plantejaven no avança. Així ho ha explicat aquest dijous en una roda de premsa la coordinadora d'acció sindical d'USTEC, Eli Pericas, que ha detallat que les mobilitzacions seran unitàries, tot i que el sindicat no les ha avançat perquè es farà un anunci conjunt. Pericas ha indicat que el motiu de les mobilitzacions és que "la negociació és inexistent". A més, ha criticat l'absència del conseller d'Educació, Josep González Cambray i de la directora general del Professorat a la reunió, malgrat que si hi havia tècnics. Una de les principals crítiques és que Educació no ha fet "cap mena de proposta" sobre la resta de reivindicacions i, en alguns punts, "no ha donat marge de negociació".

Retallades en el pressupost del 2023

Els sindicats i el Departament van signar a l'inici del curs, un acord pel qual es recuperava l'horari lectiu previ a les retallades per als docents tant de primària com de secundària. En aquella trobada es va anunciar que es donava el primer trimestre de marge per mantenir les negociacions al voltant de la resta de punts que van originar les vagues del curs passat. USTEC ha denunciat aquest dijous que la negociació no està avançant i ha instat al Departament a aportar propostes concretes que es recullin en els pressupostos del 2023. Un projecte de comptes, que des del sindicat reclamen, i al qual asseguren que no han tingut accés, i, per tant, no coneixen les prioritats en el seu àmbit. Pericas ha explicat que hi ha decisions per fer mobilitzacions la setmana vinent, tot i que, en ser preguntada sobre la possibilitat de noves vagues ha afirmat que per a USTEC "tot està obert". Malgrat tot, ha deixat clar que no s'aixecaran de la taula de negociació.

Entre les reclamacions dels sindicats, hi ha un pacte d'estabilitat per al personal interí al marge del procés d'estabilització que està en marxa, avançar en l'FP tant pel que fa a l'equiparació salarial com amb una oferta adequada i retornar als sis anys el primer sexenni –que està a nou actualment-. En aquest sentit, Pericas ha apuntat que en les medicacions fetes al juny es va proposar recuperar el primer estadi amb una partida d'uns 40 MEUR i s'ha preguntat on han quedat aquests diners, ja que finalment no s'ha aplicat. També reclamen propostes sobre l'aplicació del nou currículum, sobre el que ha recordat que van demanar una moratòria; la retirada del decret de plantilles, que surtin al concurs de trasllats totes les places que no siguin propietat de ningú i una legislació que "blindi i reguli" la immersió lingüística, ja que asseguren que els centres que havien d'aplicar el 25% ho han de continuar fent tot i els canvis normatius introduïts.

Cobrir hores per reducció

L'aplicació de la principal proposta que va portar a l'acord, la recuperació de l'horari lectiu per als docents passant de 24 a 23 hores a primària i de 19 a 18 a secundària, també genera les crítiques del sindicat. I és que l'acord signat contemplava que la mesura s'apliqués a partir de l'1 de gener del 2020 i USTEC afirma que això va ser així perquè Educació ho va dictaminar. La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha recordat que va ser decisió del Departament fixar l'1 de gener com a data, i ha afirmat que ells van signar perquè de no fer-ho s'hauria perdut la possibilitat de recuperar l'horari i incorporar més docents. Tot i això, ha insistit que és el Departament qui ha de concretar com es portarà a la pràctica aquesta reducció i no ells, i ha explicat que els han anunciat que els centres rebrien aviat les indicacions.

A banda, el sindicat ha reclamat que es canviï la fórmula per la qual es calculen les dotacions de docents que es necessiten per cobrir cada hora i asseguren que l'actual fa un càlcul a la baixa. En un primer moment, Educació va anunciar la incorporació de 3.500 docents al mes de gener, però Pericas assegura que el Departament reconeix que encara faltarien 1.200 més per cobrir cada hora que passaran a quedar-se lliure. A més, ha advertit que, en cas de no fer-ho, quedaran hores sense cobrir que se sumaran a les que ja no es van cobrir el 2017, amb la recuperació de la primera hora, i que això anirà en detriment de l'atenció a la diversitat.

Per últim, també s'han manifestat sobre l'avançament del curs, i USTEC ha explicat els resultats d'una consulta a uns 200 centres sobre l'avançament del calendari escolar. Els resultats mostren que gairebé un 74% fan una valoració negativa o molt negativa d'aquesta mesura, un 30% assegura que no tenia les plantilles completes a 1 de setembre i un 50% que no ha tingut temps per organitzar el curs. A més, més d'un 50% ha respost que personal del centre va haver de cobrir les tardes del setembre.