La polèmica per la gimcana amb contingut sexual en la qual van participar menors arriba a la síndica de greuges, que ha obert una actuació d'ofici per esclarir els fets i demanar explicacions a l'Ajuntament de Vilassar de Mar (Maresme). Després de rebre una allau de queixes dels pares dels menors que hi van participar, la regidora de Joventut, Participació Ciutadana, Igualtat i Transparència, Montse Gual, ha comparegut en una roda de premsa on ha defensat que la gimcana era de caràcter "pedagògic" i "validades per un equip tècnic". Només ha demanat disculpes per no haver explicat als pares en què consistien les proves de l'activitat, i ha assegurat que tot plegat va ser fruit d'un "error de comunicació". En un comunicat oficial, el síndic ha informat que ha demanat informació al consistori sobre aquesta activitat en atenció a la protecció de l'interès superior dels infants i adolescents que hi van participar. D'altra banda, també s'investigaran les fotografies dels menors publicades a les xarxes socials sense el consentiment dels pares.

Investigació de la síndica

Tal com ha informat la mateixa síndica aquest divendres, ja s'ha obert una actuació d'ofici després de tenir coneixement dels fets pels mitjans de comunicació "i de les queixes d’algunes persones que s'han adreçat a la institució". Per esclarir els fets amb profunditat, la institució s'ha dirigit a l'Ajuntament del municipi, perquè "vol saber quina és la valoració de l'administració municipal d’aquesta situació des del punt de vista de la protecció de l'interès superior dels infants i adolescents". Quant a les fotografies que circulen a la xarxa dels menors participant en les proves de caràcter sexual, i que es van publicar a l'Instagram Servei de Joventut de l'Ajuntament, la síndica ha preguntat al consistori si es va fer "sense el consentiment corresponent dels tutors legals dels infants o dels mateixos adolescents, segons el cas". 

"Ens hem equivocat? Potser"

Per la seva banda, el govern de Vilassar ha defensat aquest divendres el contingut "pedagògic" de les proves. La regidora de Joventut ha assegurat en una roda de premsa recollida per l'ACN que les proves estaven "validades per un equip tècnic" i que es van definir "basades en allò que ja havien fet a altres poblacions". Ha recalcat que cada activitat es va adaptar a l'edat del grup -la gimcana era per a joves de 12 a 30 anys-, però també ha precisat que l'Ajuntament valorarà el desenvolupament de les proves per si cal revisar-les de cara a l'any que ve. La regidora ha recalcat que la gimcana se sotmetrà a una valoració tècnica, "igual que la resta d'activitats del Juliol Jove", per tal d'avaluar si s'ha assolit l'objectiu plantejat en un inici. "Ens hem equivocat en el tipus de proves? Potser, però això es valorarà en el marc de la gran valoració que fem al final de l'estiu", ha asseverat.

No demanen perdó per les proves

Si bé Gual ha assumit un "error de comunicació" en el plantejament de la gimcana, ja que estava anunciada com una activitat lúdica basada en proves populars, tal com s'havia fet l'estiu passat. "És veritat que les famílies no disposaven de tota la informació si s'hi apuntaven, i a partir d'ara serem molt més transparents", ha recalcat la regidora, que ha afirmat que demana "perdó" per no haver explicat el contingut, "no pel fet d'explicar als joves informació sobre relacions sexuals, perquè ells la demanen".

No aclareixen quines proves es van fer

Malgrat la insistència dels periodistes, Gual no ha aclarit exactament quines proves van fer els joves de menys edat, especialment pels de la franja de 12 a 18 anys. Preguntada per les proves en què els participants havien de posar un preservatiu a un plàtan per després untar-lo amb mel o nata i llepar-lo, la regidora ha insistit que totes les activitats es van adaptar a l'edat dels participants a cada moment. Gual ha defensat que proves com aquestes serveixen per "sensibilitzar" sobre l'ús del preservatiu en el sexe oral. En aquest sentit, ha dit que els consta que hi ha menors d'11, 12 i 13 anys que consumeixen pornografia i ha defensat que és una qüestió que es vol "atacar" des de la Regidoria de Joventut per evitar que els menors interioritzin determinades pràctiques sexuals.