Èxit del simulacre d'alerta de Protecció Civil a l'àrea de Barcelona. Prop del 90% dels ciutadans han rebut l'alerta de Protecció Civil en els dos primers simulacres fets aquest dijous. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha valorat el simulacre com un "èxit" i ha assegurat que el sistema ha funcionat com s'esperava. Segons ha indicat, l'objectiu de l'alerta és donar "missatges clars i excepcionals": "No és informació de servei". Elena ha afirmat que la prova ha servit de "termòmetre" per saber si la població coneix el sistema: "L'òptim és arribar al 100% i això ens ajuda a anar en aquesta direcció". El conseller ha detallat que la majoria que no han rebut l'avís és perquè tenen dispositius més antics que no tenen activat per defecte el sistema d'alertes de Protecció Civil. 

Fins a les 12:00 hores, el telèfon d’emergències 112 ha atès, un total de 700 trucades de ciutadans que o bé no coneixien la prova o volien demanar-ne informació.

Prova de Protecció Civil

El simulacre de Protecció Civil del Sistema d'Alertes ha començat aquest dijous a les 10:00 hores al Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià, Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Una hora després, a les 11 hores, les alertes s'han fet sentit també a la ciutat de Barcelona, tal com estava previst. Durant la jornada d'aquest dijous, cinc milions de persones rebran als seus telèfons mòbils un missatge de Protecció Civil en el marc de la prova del sistema d'alerta que es farà a les comarques de Barcelona

El Vallès Oriental ha estat dels primers territoris de l'entorn de Barcelona on Protecció Civil ha fet sonar l'alarma d'emergències en el simulacre que es duu a terme aquest dijous. A Mollet del Vallès, els clients del bar Palentino, que sabien que es faria la prova, han esperat amb certa expectació que els seus dispositius sonessin al punt de les 10.00 h, i així ha passat, tret d'alguns que no tenien configurada la recepció d'alertes. Finalment, ha arribat uns segons més tard de l'hora establerta, fet que ha suposat que alguns clients fessin broma i donessin el test per fracassat abans de temps.

📱 Com serà l'enviament d'alertes de Protecció Civil a Barcelona? Més de 5 milions d'alarmes de so estrident

A Barcelona, l'alerta s'ha viscut amb tranquil·litat als diferents indrets de la ciutat. 

A la Basílica de la Sagrada Família s'ha viscut amb certa sorpresa per parts dels turistes i vianants que estaven a la zona. 

Alerta a tots els mòbils 

Protecció Civil està fent aquest dijous una prova del sistema d'alerta a tots els mòbils de les comarques de Barcelona. Aquest ha estat el primer simulacre de l'àrea de Barcelona, el que té un major abast, ja que gairebé cinc milions de persones rebran el missatge. El missatge s'està enviant per sectors geogràfics en diferents hores al llarg del matí per tal de fer un millor seguiment i valoració. A les 10:00 hores el missatge s'ha enviat al Vallès Oriental, Maresme, Sant Adrià, Badalona i Santa Coloma de Gramenet i a les 11 hores a Barcelona. Les següents alarmes sonaran a les 12:00, al Vallès Occidental, i a les 13:00 hores al Baix Llobregat i a l'Hospitalet. 

Tots els smartphones que tinguin cobertura a la demarcació de Barcelona reben un missatge a tall de prova per testejar el sistema d'alertes al territori i familiaritzar la població amb el sistema. En el missatge apareix el següent text 'Prova d’alerta de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya. És un simulacre. No truquis al 112. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te'. El missatge, acompanyat d'un so fort i estrident, es queda fix a la pantalla fins que es prem el botó 'acceptar'.

Els dispositius mòbils d’última generació, és a dir, els Android versió 11 o superior i els iOS versió 15.6 o superior, tenen activada per defecte la recepció de les alertes. En el cas dels mòbils més antics, s'havien d'haver configurat prèviament per rebre les alertes. El missatge també arriba a totes aquelles persones que estan de pas per carretera o ferrocarril. Els ciutadans que no volguessin haver rebut l'avís al mòbil l'haurien d'haver posat en mode avió o apagar-lo.

Col·laboració ciutadana 

Amb la prova d'aquest dijous, l’executiu completa la implantació de l’eina a telèfons mòbils intel·ligents de tot Catalunya. Fins ara, s’han dut a terme quatre proves per provar el sistema de missatgeria: la primera, el 28 de febrer a Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran; la segona, el 12 d’abril a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès; la tercera, el 27 d’abril a les vegueries de la Catalunya Central i Girona, i la quarta, el passat 13 de juny per repetir la prova a les vegueries de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès.

Per avaluar el sistema d’alertes, el Govern ha habilitat, com s’ha fet en les quatre proves anteriors, una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut o no el missatge, en quin idioma, i de quina companyia són, entre altres preguntes. L’enquesta, que és anònima i no recull dades personals, s'ha activat aquest dijous al matí.