TV3 està permanentment al centre de l’actualitat social de Catalunya. Després d’un curs intens, el seu director, Sígfrid Gras (Barcelona, 1966) concedeix una entrevista en exclusiva a ElNacional.cat. Aquesta conversa l’hem partit en dos blocs: en aquesta part aborda les novetats més immediates de la cadena de cara a la temporada que comença al setembre. A la segona part de l’entrevista, que podeu recuperar aquí, aprofundeix en els aspectes més institucionals i polítics de la cadena pública. Tota la conversa sencera també la podeu veure a Youtube, a través d’aquest enllaç.

 

 

Acaba d'acabar el curs. 2024-2025 i és hora de fer balanç. Satisfet?
Sí, molt satisfet. De fet, ara estem amb 14,3% de share d’audiència de mitjana de l'any. Teníem previst acabar el curs amb un 14. Per tant, avui anem per sobre de les expectatives. Estem molt satisfets de com acaba aquest curs.

Pròxima temporada. La principal novetat, imagino, són els nous Telenotícies.
Els nous TN són la cosa més important que farem aquest any. És un concepte totalment diferent i no tan sols estètic. També suposa repensar com hem de fer els vídeos, com ens hem de dirigir la població. Tindrem, per exemple, una unitat de verificació. Hem renunciat a ser els primers, perquè el què volem és ser el mitjà de comunicació més fiable. La gent ha de poder dir “si això surt a TV3, és que és veritat”. Fa anys, tots els mitjans corríem per ser els primers a donar una notícia. Ara ens estimem més no equivocar-nos una vegada que equivocar-nos-en una per voler córrer sempre.

Amb les notícies hem renunciat a ser els primers per ser els més fiables; la gent sap que si ho diu TV3 és que és veritat

Aquest renunciar a ser els primers no és respecte altres cadenes sinó altres plataformes com les xarxes?
Sí. És que la nostra força és aquesta. La nostra força és que si ho diem a TV3, la gent sap que és veritat. I per això establim aquesta unitat de verificació. Cada dia corren moltes notícies falses per les xarxes. Aquesta verificació la farem tant amb les notícies que donem com amb les no que donem però que són molt populars. Haurem d’explicar que a vegades hi ha coses que són falses, i, quan siguin veritat, també ho direm.

Més qüestions de la temporada que ve. La Selva segueix amb Xavier Grasset al capdavant?
La Selva segueix amb Xavier Grasset. Ha fet un final de temporada fantàstic. Ha començat aquesta temporada i, com tots els programes quan comencen, ha tingut els seus moments millors i els seus moments pitjors, però ha acabat molt bé.

Què va passar entre el principi, que no feia bones audiències, i aquest final de temporada? Quines tecles s'han tocat perquè La Selva acabi tenint aquests resultats?
La gran força de La Selva és que el Grasset és una persona que cau bé a tothom. A més, pel target d'edat que tenim a aquella hora, creiem que és bo. Hem anat també cap temes de més d’actualitat, que no d’informatius. I a més, altres cadenes han fet ajustos que a elles les han perjudicat i a nosaltres, afavorit.

Ricard Ustrell ja sap que té les portes obertes per si vol tornar a TV3

Ricard Ustrell va anunciar que no seguiria al capdavant de Col·lapse. Col·lapse segueix? Si Col·lapse segueix és amb un nou presentador que es diu Jordi González. tal com va avançar En Blau?
Sí, Col·lapse segueix. I Col·lapse segueix amb un presentador que es diu Jordi González. En Ricard Ustrell vol dedicar el seu temps a la ràdio i veure què vol fer en el futur. Ell ja sap que té les portes obertes si vol tornar en algun moment a TV3.

Tornar a Col·lapse igualment o amb algun altre projecte?
Ell ha de pensar què vol fer. Ell ara es dedica a la ràdio. I tant ell com els seus productors estan presentant molts formats en molts llocs diferents. A partir d'aquí, crec que faria lleig que tornés a Col·lapse si ara continua funcionant sense ell. El que sí vull dir és que amb ell estem oberts a parlar de tot.

Aquesta renovació de Col·lapse és amb Jordi González de director i presentador?
Sí, Jordi González, serà director i presentador.

Per una temporada?
Sí, per una temporada. Normalment sempre ho fem així amb tots els programes. Les renovacions, com si les vols fer per cinc anys, perquè hi ha una clàusula que diu que en tres mesos pots anul·lar un programa pels motius que vulguis. Però sí, normalment fem temporada a temporada.

Què creu que pot aportar Jordi González de diferent respecte Ricard Ustrell?
Estem contents que el Jordi González torni a casa i que el talent que ha sortit de TV3 acabi tornant a TV3. Ell pot aportar un punt més d'entreteniment. Ricard Ustrell té un registre potser més seriós i Jordi González té un registre més magazinero. L'estructura i l'equip del programa continuen sent els mateixos i per tant no hi haurà grans canvis. Però Jordi González té aquest punt més proper i d’entreteniment respecte el sentit més periodístic, informatiu i d’entrevistes en profunditat que tenia el Ricard.

 

Gerard Romero també serà una de les noves cares de TV3, tal com també va avançar En Blau. Farà un xou els dijous.
Sí, però això de la programació no es pot jurar mai. La previsió que hi ha a partir d'ara és que facin xou els dijous després del Polònia. En Gerard Romero és una persona amb la que ja hem treballat i que ens interessa molt. Aquests pròxims mesos també volem jugar amb el moment que pel que passa el Barça, que és ideal. També estem fent un documental, que es dirà una cosa similar a ‘Barça Torna’ i una docusèrie sobre la Masia. Aquest programa de Gerard Romero, que no sé si serà directe o un fals directe, anirà lligat a l'actualitat de tot l'esport en global. Però tampoc se'ns escapa, ni volem enganyar ningú, que el moment del Barça també és el que ens porta a aquesta major inversió en temes esportius.

No sé si hi haurà alguna baixa sonada a la graella. Segueix l'Està passant com l’hem conegut fins ara?
 L'Està passant continua. Però hi ha un canvi de presentadors. En Peyu ha abandonat l'Està passant però l'ha abandonat voluntàriament per dedicar-se a altres projectes com La Renaixença, que és un projecte que anirà a Catalunya Ràdio, canal 33 i la OTT (3cat). Núria Marín, que fins ara era col·laboradora, ara en serà presentadora també. Els presentadors canvien, uns entren, altres marxen, però l'essència serà la mateixa.

Com si fos ahir no té el final escrit; ara començarem la novena temporada i segurament farem la desena

Si no li pregunto pel Com si fos ahir, una legió d'espectadors em pot linxar perquè quedarien orfes. La que es va acabar diumenge 20 de juliol és la vuitena temporada. Al setembre comença la novena i última temporada o de moment, Com si fos ahir, no té un final encara escrit?
Com si fos ahir no té cap final escrit. Ara començarem la novena temporada i el què ja puc assegurar és que si va, no ja tan bé com aquesta -que ha estat la millor de les vuit- sinó mitjanament bé, hi haurà desena temporada. I farem una gran festa pels 10 anys de Com si fos ahir.

Hi ha un pla B de sèrie de sobretaula per quan falli Com si fos ahir?
Sempre tenim un pla B. Però aquest pla B tampoc es pot posar en marxa en un mes, perquè s’han de construir decorats i fer el desenvolupament de guions. El què tenim del pla B és la bíblia d’un nou projecte, però si aquesta bíblia està en un calaix cinc temporades més tampoc passa res. El pla B hi és, i el tenim des de fa 3 o 4 anys, però no tenim cap interès en utilitzar-lo.

 

Vostè va rebre crítiques per com es va cobrir l'incendi del Baix Ebre del 7 de juliol. Què va passar?
L'incendi es va cobrir de forma espectacular, en tots els informatius, en tots els TN. Vam enviar més de 20 equips. Però el què va passar és que durant unes hores, concretament d'una a quatre de la matinada, Emergències ens van dir que podíem marxar, que ja veuríem com aniria la nit depenent del vent, que no hi havia perill de mort per a les persones, i que tornarien a informar a les sis del matí. Amb aquesta nova política de quedar-se a casa, jo entenc que la gent es va poder sentir desatesa si per la finestra veus les flames de lluny, poses la televisió i no t'estan informant del que està passant en aquells moments.

I què pensen fer per corregir-ho perquè no passi més?
Hem fet un parell de coses amb les que ja hi estem treballant: primer, una major coordinació entre Interior i nosaltres amb una mena de telèfon vermell. I segon: poder seguir informant amb grafismes i càmeres estàtiques (hot points) encara que no estiguem en directe. El dia de l’incendi teníem dues d’aquestes càmeres, que són les del temps, mirant cap als incendis. Ara el què farem serà emetre’n la senyal, que és relativament fàcil. Vam cometre algun error més, per exemple reemetre el Més3/24 per TV3. Quan es va emetre en directe pel 3/24, va obrir amb els incendis però clar, si el reemets per TV3, tot queda dues hores enrere. Això va ser un error.

 

Parlant del Més 3/24, també seguirà com fins ara?
Sí, també seguirà i amb la Marina Romero. Estem contents d'aquesta temporada i la temporada que ve continua igual. En general tenim una base molt sòlida. Els canvis o, si vols dir-li experiments, els fem al prime time, perquè el daytime és molt sòlid. Això permet que puguis arriscar més al prime time. El Gerard Romero és una aposta, no sé com anirà. El Joan Pera farà un programa -8 coses abans de morir- i tampoc sé com anirà. Tampoc podem fer massa canvis perquè si a la tardor tenim productes com Crims, El Foraster Joc de Cartes tampoc els canviaràs perquè porten anys funcionant.

La mateixa setmana de l’incendi del Baix Ebre hi va haver una polèmica amb TV3 pel mig: La de El meu avi i la cantada d’havaneres de Calella. Finalment es va cantar dins de la retransmissió, però què haguéssiu fet si només hagués estat espontània?
Nosaltres ja teníem decidit que, passés el què passés, ho explicaríem. Ja sabíem que hi hauria embolic perquè hi havia grups que s’estaven organitzant perquè es cantés El meu avi. El que no volíem era prendre cap decisió sobre la cantada, perquè no és la nostra feina, nosaltres només la retransmetem. Li vam dir a la presentadora i al director que expliquessin el què passava: si es canta, es canta i ho expliquem. I si no es canta, expliquem que no es canta. Crec que ens en vam sortir relativament bé.

L'11 de setembre, La 2 a Catalunya començarà a emetre amb una nova programació, 60% en català i a la llarga, teòricament d'aquí dos anys, ja tot íntegrament en català i sota el paraigua de RTVE. Li fa por, aquesta competència?
No, no em fa por la competència. Els hi desitjo tota la sort del món, sempre està bé que hi hagi més continguts en català. El què espero és que eixamplin la base, que no sigui a costa nostra. Pel què jo estic veient, no estan fent les coses mal fetes. Tenen un pressupost de moment poc competitiu i el respecto, però nosaltres tampoc els perdrem de vista per si de cas, nosaltres no ens hem de refiar d’aquestes coses.

Sígfrid Gras en un moment de l'entrevista al plató d'El Nacional

Ja han sortit alguns noms i alguns han estat a TV3. D’altres són fitxatges nous, noves apostes.
Ja em va bé que ampliïn espectre amb noms que no han estat a TV3. Evidentment, ells tenen dret a parlar amb la nostra gent i ho han fet. No ens agrada, clar, però aquest món va així. Són molt humils, però intentaran ser el màxim competitius possible, com també faríem nosaltres en les seves condicions. Crec que estan fent una tàctica molt interessant: 8TV van fer una cosa molt agressiva –“TV3, estàs preparat”- i no els va acabar de funcionar bé. Ells han optat pel camí totalment contrari, que és amb la modèstia. Aquesta modèstia ens la mirem amb simpatia però una miqueta de reüll, també.

Si finalment, com pot acabar passant, Jordi Basté hi acaba fent un programa d’entrevistes seria una oportunitat perduda per a TV3?
Jordi Basté ja ha estat a TV3, ha fet programes a TV3 i jo espero que torni a TV3. El què passa és que tot això també va per cicles. Si ara va a fer un programa a TVE, hi va, i no passa res. I això no vol dir que d'aquí dos anys no pugui estar fent un programa a TV3.

No està decidit del tot encara, però sobre el fet que es pugui acabar dient 2cat, li molesta?
A mi, sincerament, m’és igual.  Em sembla una miqueta de catxondeíto que a 3Cat li posis 2Cat, però vaja, al final que li posin el nom que vulguin. Ho tenen registrat i per tant és decisió seva.

3cat és el futur, però TV3 i Catalunya Ràdio tenen molt camí per davant; no vulguem córrer massa

Per cert, no sé vostè, però jo no m'acostumo a dir-li 3Cat encara. A la plataforma sí que li’n dic, però a la tele poso TV3 i a la ràdio poso Catalunya Ràdio...
És que quan vostè posa la televisió, vostè posa TV3; i quan posa la ràdio, posa Catalunya Ràdio. 3Cat és la marca de continguts globals i és la marca de la OTT. 3Cat ens ha facilitat el futur i que siguem una fàbrica de continguts. Uns continguts que nosaltres fem tot el bé que sabem fer-los però que la gent els pugui consumir per on vulgui. Tots els continguts van a parar a 3cat, que és la OTT, però TV3 és TV3 i Catalunya Ràdio és Catalunya Ràdio. No vulguem córrer massa amb aquestes coses perquè TV3 té molt camí per davant i Catalunya Ràdio té molt camí per davant. Estem encantats amb 3cat i vull agrair-li a aquest consell de govern de la CCMA que ens hagin dotat de la plataforma, perquè és el futur. Però de tota la CCMA, el canal de distribució més important que té en aquests moments és TV3 i ho serà durant anys.

I aquesta transició i coexistència entre la tele lineal i la plataforma digital, TV3 com la viu?
Cada vegada conviu millor. Fem productes només per a la plataforma, perquè considerem que cada any ha de tenir uns cinc, sis, vuit productes exclusius. Ho fem en mode prova-error.  Per exemple, Delta, que és l'última que hem estrenat, la vam estrenar al mateix temps per TV3 que per 3cat, però el dia de l’estrena del primer capítol ja estava tota penjada a la plataforma. N’hem fet una anàlisi i ha perjudicat una mica la televisió però ha afavorit molt la plataforma.  L'OTT té tota la força perquè té dins seu tota la programació de TV3. I ara, la nova sitcom que farem, amb Dani de la Orden com a director, l’estrenarem només pel 3cat.



Per quan es preveu aquesta estrena?
A la tardor, però no sé la data exacta perquè falta tota la postproducció. Ara s’ha acabat el rodatge i falta el muntatge.

Parlant de plataformes per TV3, què és més competència, un altre canal públic, com TVE i La Revuelta, un canal privat, com pugui ser Telecinco o Antena 3 o directament una altra manera de consumir la pantalla, com pot ser Netflix.
Tot una mica. I justament per aquesta altra manera de consumir la pantalla és pel que s'ha creat 3Cat. Això també tindrà molta importància amb els nous TN. Hi haurà l’opció tradicional de veure’l per la tele, assegut des del sofà de casa, en format horitzontal i a les 9 en punt i hi haurà la possibilitat de veure diversos resums, en vertical, pensats per al mòbil i que duraran entre 1 i 3 minuts. Volem que l’audiència consumeixi informació a través nostre de la manera que vulguin.

I com els afecta aquesta competència entre la pública i la privada que hi ha Espanya?
Que sigui privada o pública ens és igual. Depèn del dia els va millor a uns i depèn del dia a uns altres. És evident que el públic que veu La Revuelta és més afí a nosaltres que el públic que veu El Hormiguero, perquè és un tipus de target similar. L’espectador de TV3 sempre és més afí a formats més innovadors i transgressors (així com docusèries), que no pas altres formats més propis de televisió privada espanyola.