Nou famós a judici per frau fiscal. L'Audiència de Barcelona ha avalat la decisió del jutge instructor d'enviar la cantant Shakira a judici, acusada de defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda, simulant no residir a Espanya i ocultant ingressos mitjançant un entramat amb seu en paradisos fiscals. Shakira ja ha pagat els 14,5 milions que l'Agència Tributària li exigia —més altres tres milions en interessos— per un suposat frau fiscal comès entre els anys 2012 i 2014, però, al final, no ha impedit que acabi al banc dels acusats.

En una interlocutòria, comunicada avui, la secció desena desestima el recurs de Shakira Isabel Mebarak Ripoll, defensada pel penalista José Ángel González Franco, contra la decisió del titular del jutjat d'instrucció número 2 d'Esplugues de Llobregat i confirma que hi ha prou indicis per jutjar l'artista colombiana, arran de la querella que la Fiscalia va presentar contra ella per sis delictes contra la Hisenda pública. L’advocat de l’Estat i també el de la Generalitat s’oposaven a l’arxivament. Per contra, el tribunal sí que acorda el sobreseïment del procés contra Ezequiel Amaranto, defensat per Cristóbal Martell, que sostenia que se l’acusava de forma genèrica per haver estat el seu assessor fiscal.

 


183 dies

183 dies

La defensa de Shakira exposa que “no ha quedat provat” que entre els anys 2012 al 2014 residís a l’estat espanyol, almenys 184 dies, com fixa el còmput fiscal. I insisteix que tenia la residència fiscal a les Bahames. Per contra, la Fiscalia i Hisenda asseguren que amagava la seva residència fiscal a l’estat espanyol amb empreses interposades. El juliol passat, el jutge instructor va considerar que la “controvèrsia entre les tesis pericials es redueix a una qüestió estrictament jurídica relacionada amb el concepte de residència fiscal”, i que hi havia prou indicis per resoldre-ho en un judici, com ara avala l’Audiència de Barcelona.

En la resolució, el tribunal exposa que en aquest moment processal “no es tracta tant de si existeixen indicis plurals que portin a la plena acreditació del fet, que en aquest cas seria la presència física de la cantant durant 183 dies en territori espanyol en cada un dels exercicis fiscals objecte de la investigació, sinó si s’han recollit elements que puguin erigir-se en autèntics fets base sobre els quals es podria, si se celebrés un judici, fer la inferència racional i lògica que tal fet s’ha produït”.

Prova: les xarxes socials

El tribunal també exposa que l’existència d’una fotografia de Shakira, publicada en una xarxa social per ella o per persones del seu entorn, poden ser “un mitjà apte” per acreditar la seva presència a Espanya, tot i que indica que caldrà confrontar-ho en el judici. I davant aquests indicis, l’Audiència considera que no pot decretar l’arxivament de la causa contra ella.