Pacte! Shakira ha acceptat que va defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda, simulant no residir a Espanya del 2012 al 2014 i pagar una multa milionària per evitar la presó. Davant una gran expectació de mitjans de comunicació, aquest dilluns la secció 6a de l'Audiència de Barcelona ha celebrat el judici a la cantant colombiana, que finalment ha arribat a un acord amb les acusacions de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la Generalitat. La Fiscalia inicialment demanava 8 anys i dos mesos de presó per a Shakira Isabel Mebarak Ripoll, a més d’una multa de 23,7 milions d'euros i 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals.

La defensa, exercida per Pau Molins i Miriam Company, i les acusacions han presentat un escrit de condemna de conformitat, i Shakira, només ha dit un "sí" al president del tribunal, José Manuel del Amo, per expressar que està d'acord. L'acord és una destacada rebaixa de les penes i les multes en aplicar una atenuant molt qualificada de reparació del dany, ja que ja va tornar els 14 milions defraudats més 3 milions d'interessos.

Judici Shakira bona / Foto: Carlos Baglietto
Shakira, en el moment de la declaració a l'Audiència de Barcelona, aquest dilluns. / Foto: Carlos Baglietto

 

Així, la condemna és: 6 mesos de presó per cada un dels sis delictes, és a dir 3 anys de presó, que se substitueix per una multa de 432. 000 euros (400 euros diaris). A part, ha de pagar de multa el 50% de les quotes defraudades, és a dir uns 7,3 milions d'euros. El judici només ha durat uns deu minuts.

Mai en perill de presó

L'escull de l'acord era pagar una multa milionària perquè no perillava que Shakira entrés a presó, tot i que la darrera paraula la té el tribunal. És acusada de sis delictes fiscals per als quals la Fiscalia ja li demanava menys de 2 anys de presó per cada un dels delictes, i el Codi Penal, permet evitar l'entrada a un centre penitenciari en individualitzar els delictes. 

“Els meus fills m'ho han demanat”

La defensa de Shakira ha enviat un comunicat en el qual ha assegurat que ha prioritzat la seva carrera i la seva estabilitat, i que ha optat per pagar una multa. “Em sentia llesta per enfrontar-me al judici i defensar la meva innocència”, sosté Shakira en el comunicat. Certament, en entrar a judici i ser preguntar pels periodistes ha dit segura: “Ahí vamos.”, I sobre l'acord, en el comunicat, Shakira sosté: “Els meus fills m’ho han demanat.”

 

Més fronts amb Hisenda

La cantant colombiana té més fronts fiscals amb Hisenda, i en el comunicat s’afirma que “continuarà la seva lluita contra l’Agència Tributària” en un cas que té obert, en aquest cas per la via contenciós- administrativa per l’exercici fiscal 2011. Ha pagat 60 milions d’euros per tot el capital de treball de la seva gira del 2011. En aquest cas, la defensa sosté que “s’ha donat una espècie de doble imposició i li han imposat unes multes desproporcionades sobre uns guanys que no van existir”.

A més, a finals de setembre, la Fiscalia de Delictes Econòmics, encapçalada per Carmen Martín, va comunicar que ha presentat una segona querella contra la cantant: li reclama 6,6 milions d'euros per dos delictes contra la Hisenda Pública per l'IRPF i l'impost de patrimoni de l'exercici 2018.  En aquest cas, la Fiscalia ja ha avançat que no s'oposa que Shakira declari per videoconferència al jutjat d'Esplugues de Llobregat, ja que ara viu a Miami.

Precisament, és molt important que en l'acord d'aquest dilluns no s'especifica la condició que la cantant no pugui delinquir en els pròxims 2 anys, com és habitual, ja que té aquesta segona causa penal oberta i d'anys diferents de la pena de conformitat, ara pactada. Així, que segurament la cantant haurà de tornar a anar a judici per la segona querella.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!