La Fiscalia de Barcelona ha comunicat aquest dimarts que reclama 6,6 milions d'euros a la cantant Shakira, a qui acusa de dos delictes contra la Hisenda Pública per l'IRPF i l'impost de patrimoni  de l'exercici 2018.  La Fiscalia va confirmar aquesta segona querella al juliol, però no va fer públiques les quantitats reclamades fins que la cantant colombiana, que ara viu a Miami, tingués la documentació. 

En concret, la fiscal sosté que la cantant va deixar d’ingressar a Hisenda 5.304.139 euros per l’impost de l’IRPF de l’exercici 2018, més 773.600 euros per l’impost de Patrimoni. Quantitats, que més els interessos sumen 6,6 milions d'euros.

 

Primer judici

Shakira ha d'afrontar aquesta segona querella de la Fiscalia quan en dos mesos té el primer judici per frau fiscal.  En concret, l’Audiència de Barcelona ha fixat per al pròxim novembre el judici a la cantant Shakira, acusada de defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda entre els anys 2012 i 2014, simulant no residir a Espanya i ocultant ingressos mitjançant un entramat amb seu en paradisos fiscals.

Inicialment, la Fiscalia demana 8 anys i dos mesos de presó per a la cantant colombiana, a més d'una multa de 23,7 milions d'euros i 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals. Per contra, Shakira defensa que no ha comès cap delicte i que ha pagat més de 90 milions en impostos.

Declaracions no veraces

En la segona querella, la fiscal de delictes Econòmics afirma que l’any 2018 Shakira residia a l’estat espanyol, amb el seu company i els dos fills, i que “per no tributar la quantitat total que li corresponia per l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) pels rendiments de la seva activitat, la qual prestava personalment i de la que es lucrava, es va servir d’un entramat societari, que va repercutir en l’impost de patrimoni”.

La fiscal sosté que Shakira “moguda pel desig de no tributar per la totalitat de les seves rendes i de deixar d’ingressar a les arques de l’estat espanyol el que li corresponia, de manera conscient i voluntària va presentar declaracions no veraces de l’IRPF i Patrimoni” per l’exercici 2018, i hi afegeix que “va ometre declarar rendiments i es va deduir despeses que no procedien”. Per exemple, sosté que va ometre declarar rendiments per import de 12,5 milions de dòlars, rebuts en forma anticipada el 2011 i meritats el 2018 amb ocasió de la gira musical “El Dorado”.

L'avió dels fills

Així, detalla que dels 28,4 milions d’euros de despeses computats per Shakira, la Inspecció d’Hisenda considera que l’import total de les despeses deduïbles van ser de 21,3 milions, pel fet que va afegir-hi “despeses per duplicat”, i d’altres no deduïbles, com ara 15.990 euros de bitllets d’avió per als seus fills i la seva educadora.

Interrogatori per videoconferència

La segona querella contra Shakira va recaure en el titular del jutjat d'instrucció 2 d'Esplugues de Llobregat, que és on vivia la cantant amb l'exjugador del Barça Gerard Piqué. La fiscal proposa que l'interrogatori de la cantant, com a investigada per dos delictes fiscals, es pugui fer per videoconferència perquè ara viu a Miami.