Setmana negra pels centenars d'incendis forestals que afecten Catalunya. A hores d'ara, els Bombers de la Generalitat treballen per extingir els dos incendis que es troben actius: el de Baldomar (la Noguera), que fa cinc dies de crema i ja ha calcinat més de 2.700 hectàrees, i el de Peramola (Alt Urgell), iniciat aquest mateix diumenge. Els efectius que fan feina a Baldomar esperen que es pugui passar a la fase d'estabilització en les pròximes hores de la nit. Quant al darrer foc, els Agents Rurals han pogut constatar que ha estat provocat per l'avaria d'una màquina recol·lectora que feia feina al camp. Tot i que el pagès complia la normativa d'equip d'extinció, el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, creu que avui "no era el dia per recol·lectar a aquestes hores". Tenint en compte la situació de risc generalitzat arreu del país, Ricou ha fet una crida a la pagesia perquè que faci aquestes feines a primera hora del matí o última hora de la tarda. L'incendi que crema entre Peramola i Oliana té un gran potencial per cremar; de moment ha cremat més de 70 hectàrees, però ha saltat un cingle que dona accés a un bosc molt dens i extens. Aquesta no ha estat l'única conducta de risc identificada, els Agents Rurals han posat diverses denúncies aquest cap de setmana a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà per encendre foc en zones i èpoques prohibides, acampar i accedir a espais naturals tancats per risc extrem d'incendi forestal. Amb tot, sembla que el descens en les temperatures i l'increment en la humitat han afavorit les tasques d'extinció, encara que el fort vent ha fet patir el cos de Bombers.

 

En declaracions a la premsa aquest vespre, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que dimarts o dimecres que ve s'anunciaran les mesures a prendre de cara a la revetlla de Sant Joan, tenint en compte l'alt nivell de risc per incendi. Aquestes directrius aniran condicionades a les previsions meteorològiques per a la nit de la celebració, ha avançat el president.

Incendis actius

Tal com ha anunciat aquest vespre el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, per acabar d'estabilitzar l'incendi d'Artesa de Segre, encara han de controlar el flanc oest. Amb tot, i "malgrat el vent que hem tingut", la humitat ha estat favorable, i s'espera que es puguin dur a terme les tasques al llarg de la nit i que l'incendi es pugui donar per estabilitzat. Els veïns d'Alòs de Balaguer ja poden tornar a casa seva, mentre que els de la Clua i els infants de la casa de colònies de Can Petit ho podran fer, però hauran de romandre confinats. 

Pel que fa al nou foc declarat aquest diumenge a la tarda entre Oliana i Peramola (Alt Urgell), a la zona del massís del Roc de Rombau, les autoritats han informat que es tracta d'un "incendi complex per les condicions del terreny, ja que es tracta d’una zona molt abrupta i accidentada i dificulta les tasques d'extinció dels efectius terrestres. El pla d’acció s’ha centrat a atacar el flanc dret i el flanc esquerre fins al cingle per evitar les obertures per baix. En concret, i més prioritari el flanc esquerre que és el que dona accés a la Serra d'Aubenç", han explicat en un comunicat. En declarar-se, el foc tenia un potencial inicial d’unes 1.400 hectàrees", però les 55 dotacions terrestres i 9 mitjans aeris desplaçats han pogut aturar l'avenç de les flames que baixaven pel flanc dret, tot reduint el potencial a unes 500 o 1.000 hectàrees, han informat. A conseqüència d’aquest incendi s’ha tallat en tots dos sentits de la marxa la C-14 al seu pas per Oliana, que ja ha estat reoberta. 

Aquest és l'estatus de la resta dels focs declarats en els darrers dies: 

  • Altès (Alt Urgell): estabilitzat.
  • Olivella (Garraf): estabilitzat. Aquesta nit esperen donar-lo per controlat.
  • Saldes (Berguedà): estabilitzat
  • Bot - Horta de Sant Joan (Terra Alta): ràpidament controlat.
  • Corbera d'Ebre (Terra Alta): controlat.
  • Lladurs (Solsonès): controlat
  • Castellar de la Ribera (Solsonès): extingit.
  • Ogern (Alt Urgell): extingit.