Els serveis que presta l’Ajuntament de Terrassa han empitjorat des de la pandèmia, segons la percepció dels seus usuaris. Així es desprèn dels resultats de l’estudi elaborat per OSUR-Observatorio de los Servicios Urbanos, que radiografia l’opinió dels terrassencs respecte a l’evolució dels serveis públics municipals des de l’inici de la pandèmia. L’estudi, realitzat els dies 22 i 23 de novembre, revela que la percepció general dels enquestats respecte als serveis municipals se situa entre l’estancament i la degradació. Així, un 33% de terrassencs és de l’opinió que han empitjorat, un 60% que segueixen igual i amb prou feines un 7% creu que han millorat.
A més, els serveis que obtenen els pitjors resultats són la neteja viària, que ha empitjorat per al 41% i la recollida d’escombraries, que també ha anat a pitjor per a un 39% d’entrevistats. També han empitjorat el transport, amb un 32% que considera que ara és pitjor que abans de la pandèmia, i l’abastiment d’aigua, amb un 29% d’enquestats que considera que ara el servei és més dolent.
Singularitat terrassenca
De fet, aquests resultats són una singularitat terrassenca, ja que segons Lorenzo Dávila, director general d’OSUR, “en l’any de la pandèmia, en el que la percepció dels serveis públics ha millorat en gairebé totes les ciutats de manera molt generalitzada, ha empitjorat a Terrassa, malgrat l’augment de les taxes municipals, o potser perquè aquest augment en la recaptació sobre els ciutadans no s’ha traduït en inversions efectives”.
L’estudi s’ha realitzat per mitjà de 400 entrevistes telefòniques, un 70% mòbils i un 30% fixes, sobre una mostra aleatòria sobre els més de 220.000 residents a la ciutat de Terrassa, amb control de quotes creuades de sexe i edat i amb un marge d’error del 4,9%.
Brossa acumulada en una zona de contenidors de Terrassa
Un altre aspecte de l’estudi és que no hi ha grans diferències entre homes i dones en l’evolució de la percepció, tot i que les dones veuen, sistemàticament, l’evolució dels serveis municipals pitjor que els homes. Per edats, són les persones de 30 a 44 anys les que pitjor valoren l’evolució general dels serveis, mentre que servei a servei són els joves, d’entre 18 i 29 anys, els més crítics, en especial amb relació a la neteja viària i el transport.
Talls d’aigua per impagament
Precisament, el resultat de l’estudi es coneix just l’endemà que l’Ajuntament de Terrassa va amenaçar de tallar el subministrament d’aigua a aquelles empreses o petits comerços que no estiguin al dia de pagament, tot i que fins ara el reglament del servei d’aigua no contemplava fer talls a cap mena d’usuari.
El que sí que es feia és que en cas que algun client no pagués el servei, era iniciar un procés administratiu que, després de les notificacions protocol·làries, acabava en un embargament dels comptes del deutor.
Imatge principal: Un munt d'escombraries sense recollir en un carrer de Terrassa