En un món cada cop més complex, amb una crisi climàtica que s’agreuja dia rere dia, com a ciutadans i ciutadanes encara tenim poder per canviar el planeta. Una de les accions més revolucionàries que podem fer és reciclar, ja que una bona gestió de residus pot arribar a reduir el 5% d’emissions contaminants que es produeixen ara a Catalunya. Separar correctament la brossa estalvia recursos, energia i emissions de CO₂ i, per tant, ajuda a millorar la sostenibilitat de les societats i lluitar contra la crisi climàtica en què vivim.
En el darrer any, el 46,6% dels residus municipals s'han recollit de manera selectiva al nostre país, una dada que suposa un increment del 3,1% respecte al 2020. Malauradament, la xifra de generació de residus també ha augmentat un 1,3%, el que es tradueix en 519 kg/hab./any.
En recollida selectiva, per fraccions, les 4 principals (orgànica, vidre, paper i cartró i envasos) han augmentat lleugerament respecte de l’any anterior. La que més ha crescut ha estat la matèria orgànica (4,6%) seguida del vidre (3,2%). Els envasos i el paper/cartró augmenten menys, un 1% i un 0,5% respectivament. Tanmateix, encara hi ha més de la meitat dels residus municipals generats que no es recullen selectivament. I és que tot i que sempre ens han explicat què va a cada cubell, sovint hi ha productes que generen dubtes. Per això, en aquest article t’expliquem tot el que has de saber per aprendre a reciclar correctament!
Fracció orgànica

Quins residus hi van?
- Restes de fruita i verdura (closques, pells, llavors), ossos i altres restes de carn o peix
- Menjar en mal estat
- Marro del cafè i restes d'infusions
- Paper de cuina tacat de menjar
- Tovallons o mocadors
- Rams i restes de flors, plantes o gespa
- Taps de suro
- Serradures, estelles i encenalls de fusta
- Excrements de gos o gat (sense la sorra)
- Escuradents, pals de gelat o de menjar xinès
- Bosses compostables per a la recollida selectiva de residus orgànics
Quins residus no hi van?
- Bolquers, compreses, tovalloletes humides, tampons o bastonets per a les orelles
- Altres productes d'higiene com maquinetes d'afaitar, raspalls o preservatius
- Pols d'escombrar o bosses d'aspiradora
- Burilles i cendres de tabac
Fracció paper i cartró

Quins residus hi van?
- Diaris
- Revistes
- Llibretes
- Sobres
- Capses de cartró
- Envasos de paper
- Papers d'embolicar regals
- La publicitat que trobem a les bústies, entre d'altres
Quins residus no hi van?
- Paper carbó
- Paper plastificat
- Cel·lofana
- Tovallons i paper de cuina usats
- Papers bruts
- Fotografies
- Cartró per a begudes
- També cal evitar el lliurament d'espirals, clips, grapes, etc. Qualsevol d'aquests residus dificulta el procés de reciclatge i pot reduir la qualitat del paper reciclat resultant. Cal recordar que el paper i el cartó també es poden lliurar a la deixalleria
Fracció d’envasos domèstics lleugers

Quins residus hi van?
- Envasos de plàstic
- Bricks
- Envasos metàl·lics: llaunes de ferro i d'alumini, esprais buits
- Altres envasos lleugers. En general aquells envasos identificats amb el punt verd que no siguin ni de paper ni de vidre (envasos de fusta, ceràmica...)
Quins residus no hi van?
-
No s'han de lliurar envasos plens, ni altres envasos com pots metàl·lics de pintures o productes químics, el destí dels quals ha de ser la deixalleria. Tampoc pneumàtics, petits electrodomèstics o productes d'informàtica que continguin tinta
-
Cal recordar que els envasos lleugers també es poden lliurar a la deixalleria
Fracció d’envasos de vidre

Quins residus hi van?
- Ampolles de vidre (ampolles de suc, iogurts de vidre, ampolles d’oli de vidre, desodorant de vidre, etc.)
- Pots de vidre sense tap
- Flascons de vidre
Quins residus no hi van?
- El vidre pla procedent de finestres, miralls, plats, gerros, ceràmica. Aquest tipus de residus s’han de portar a la deixalleria per poder realitzar un correcte reciclatge
- Envasos buits que hagin contingut medicaments. S’han de dipositar a les farmàcies que disposen d’un contenidor específic
- Taps de les ampolles i dels pots
- Bombetes
- Fluorescents
Tens cap dubte? Aquí tens totes les respostes
Tot i conèixer perfectament la teoria, a vegades hi ha productes que generen dubtes sobre a quin contenidor han d’anar. És per això que l’Agència de Residus de Catalunya ha desplegat la plataforma en línia residuonvas.cat, que busca ser una guia per a una correcta separació dels residus municipals. Es tracta d’una eina per resoldre els teus dubtes a l’hora de separar correctament determinats residus. També s’hi pot consultar quin tractament es duu a terme per a cada residu i quin seria el seu ús com a nou recurs. L’aplicació també compta amb una base de dades de totes les deixalleries de Catalunya per tal que els ciutadans coneguin quins punts verds tenen a la seva disposició a prop del seu lloc de residència.
En definitiva, gestionar correctament la major part dels residus que generem permet estalviar recursos, energia i emissions de CO₂. Per això, un major índex de recollida selectiva i el posterior reciclatge dels residus millora la sostenibilitat de les societats, lluitant contra la crisi climàtica en què vivim.