El secretari del difunt papa emèrit Benet XVI, Georg Gänswein, ha exposat que "el problema" existent al Vaticà són les pugnes pel poder que hi ha entre "dos grups de partidaris" dins la Santa Seu. Així ho ha expressat en el seu llibre Res més que la veritat. La meva vida al costat de Benet XVI, que sortirà a la venda la setmana vinent, on explica la seva visió de la convivència entre els dos papes, així com "les calumnies i fosques maniobres" que van tractar "en va" d'enfosquir el llegat del pontífex que va renunciar.

Segons recull Efe, el monsenyor alemany, que des del 2003 es va convertir en la mà dreta de Benet XVI, relata com ha viscut la Santa Seu la particularitat de tenir dos papes vius. D'una banda, el regnant, Francesc, i d'altra l'emèrit, Benet XVI, que va renunciar al càrrec el 2013 i es va retirar en un monestir del Vaticà. Si bé el papa emèrit va respectar el silenci i va evitar interferir, la seva figura ha servit per criticar l'actual papa i les seves formes d'actuar. 

Dos corrents a la Santa Seu

Així ho detalla Gänswein, que en el seu llibre parla de l'existència de dos suposats corrents dins de la Santa Seu. "En efecte, crec que l'anàlisi més correcta d'indicar com a problema, no és en si la coexistència de dos Papes, un de regnant i un altre d'emèrit, sinó el naixement i el desenvolupament de dos corrents, que amb el pas del temps es va demostrar que efectivament eren dues visions de l'Església", afirma. "Aquests dos corrents, cada un fundat amb afirmacions, gestos o impressions sobre l'actitud de Francesc i Benet, han creat aquesta tensió que després va reverberar sobre els que no eren prou conscients de les dinàmiques eclesiàstiques", detalla el secretari de Ratzinger. 

Respecte entre Benet XVI i Francesc

Tot i les diferències, Georg Gänswein afirma que Benet XVI "mai" va qüestionar la manera d'actuar del papa actual. Així mateix, també assegura que el pontífex argentí, al seu torn, considerava el seu predecessor alemany "un avi savi". "És evident la diferència en la manera de comportar-se i en el judici teològic amb què tots dos Papes han respectivament afrontat els problemes emergits durant els seus pontificats. Però Benet, encara que algun va intentar provocar-ho, mai no ha plantejat explicacions sobre l'estratègia de Francesc", opina.

L'arribada de Francesc per Gänswein

També en el seu llibre, Gänswein relata com va viure l'arribada de Francesc. Segons detalla, el nomenament del nou papa li va suposar una mena de "caiguda en desgràcia". En aquesta línia, recorda que Francesc va demanar-li que no aparegués al seu costat en les audiències, una situació que va generar gran interès mediàtic. El papa actual també va encarregar al fins aquell moment secretari de Benet XVI que, precisament, cuidés del papa emèrit. "Vostè continua sent prefecte, però des de demà no torni a la feina", recorda haver escoltat de Francesc. "Em vaig quedar sorprès, sense paraules", afirma el monsenyor alemany. 

De fet, el secretari de Ratzinger explica en la seva obra que es considera un "prefecte apartat" i lamenta que Francesc el desposseís de l'apartament que habitava al Palau Apostòlic.