El Departament de Salut ha anunciat aquest dimarts la posada en marxa d'una prometedora proposta que permetrà millorar el servei de l'atenció primària a 27 centres de Catalunya. Així, les pròximes setmanes iniciaran un nou model d'organització que dotarà els CAP de més autonomia. D'aquesta primera fase del desplegament, els impulsors del programa esperen que els pacients notin una gran millora en l'accessibilitat i en les consultes als hospitals. Els canvis que es faran s'avaluaran d'aquí a un any, i serà llavors quan Salut estudiarà si s'estendran a altres centres. Descobreix tots els canvis del nou model a continuació.

Agilitzar les consultes i les baixes, entre els objectius

Un dels objectius d'aquest desplegament és que els usuaris rebin atenció dels CAP en 48 hores, i els CSIR treballaran en aquesta línia, tot i que tenint en compte els motius de les consultes. No totes les consultes es respondran en aquest termini, les demandes urgents o agudes hauran de ser resoltes immediatament, mentre que altres, com la renovació de la medicació crònica, potser serà al cap de cinc dies, segons han informat a la roda de premsa.

En aquesta línia, s'espera una millora en l’accessibilitat a les consultes dels hospitals; millores en la gestió de les baixes; en el suport sanitari a les residències i en els indicadors de satisfacció, entre altres. Val a dir, però, que l'acord no compta amb una partida pressupostària pròpia, sinó que les modificacions sortiran del pressupost de cada centre. Amb tot, Salut ha explicat que tindran disponibles recursos de més per implementar les mesures, uns imports que s’aniran distribuint d'una bossa ja prevista pel CatSalut.

Els CAP tindran més autonomia organitzativa

Els CAP que portin a la pràctica el nou model es convertiran en Centres de Salut Integral de Referència (CSIR) i tindran més autonomia organitzativa. Això vol dir que podran redissenyar els seus circuits i així evitar duplicats en les consultes, una tasca que assumiran els administratius dels centres. D'aquesta manera, aquests professionals prendran més força dins l'engranatge i disminuiran la càrrega de treball dels metges i les infermeres, que fins ara s'han encarregat de feines que no són estrictament seves. En aquest sentit, des del Departament apunten que no tot ha de passar pel metge, perquè això genera un embut, i que hi ha qüestions que pot resoldre l'administratiu o la infermera.

Els assistents digitals basats en IA, el futur

Seguint amb aquesta línia de reassignació de tasques, s'incorporaran assistents digitals basats en intel·ligència artificial (IA) per agilitzar les tasques dels professionals, com la transcripció de les converses amb els pacients, i es buscarà una col·laboració més estreta amb els serveis socials i comunitaris. De cara al futur i davant reptes com l’envelliment de la població, l’augment de la cronicitat, la sobrecàrrega dels professionals i les dificultats d’accés a l’atenció, aquesta ajuda tindrà especial importància.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!