Save the Children demana que no es "criminalitzi" els adolescents migrants que no tenen familiars a l’Estat i ha reclamat al govern espanyol una estratègia per a la seva protecció i inclusió que inclogui mecanismes de coresponsabilitat i repartiment de tasques entre els actors a nivell estatal, autonòmic i local. En aquest sentit, l'entitat planteja en el seu anàlisi Contando los Pasos una sèrie de recomanacions perquè les administracions duguin a terme polítiques migratòries responsables. Save the Children insisteix en la importància de tenir una perspectiva d'infància ja que els nens, nenes i adolescents, a més de tenir necessitats específiques, van representar el 12% del total de persones que van arribar de manera irregular a Espanya per l'estret de Gibraltar el 2018.

Per a l'entitat també és prioritari que s'estableixi un protocol d'atenció en les arribades als ports per atendre els menors d'edat i identificar aquells que poden trobar-se en una situació d'especial vulnerabilitat, com poden ser víctimes del tràfic de persones o sol·licitants d'asil. Això ha d'anar acompanyat d'una modificació del procediment de determinació de l'edat, tal com recomana les Nacions Unides. A més, Save the Children també veu necessari que es gestionin les migracions amb un enfocament integral, que garanteixi el respecte als drets humans, el compliment de les obligacions legals i que aprofiti les oportunitats de la mobilitat per als països d'origen i de destí.

L'organització ha defensat també que les aportacions de la població migrant al sistema de benestar permeten la sostenibilitat dels serveis públics essencials per a tota la societat com són la salut, l'educació, el sistema de pensions o les prestacions econòmiques. I recorda que, com estima el Fons Monetari Internacional (FMI), Espanya necessitarà més de cinc milions d'estrangers per a la sostenibilitat del seu sistema de benestar fins el 2050, gairebé 170.000 persones cada any.

Paral·lelament, l'organització també alerta que el sistema de protecció a Espanya ha perdut el rastre de més de 5.000 infants des del 2015 fins ara, la responsabilitat de la qual tenia encarregada.

Situació a Catalunya

A Catalunya, l'entitat ha valorat l'esforç de la Generalitat per implementar l'Estratègia Catalana per a l'acollida i la inclusió dels joves migrats sols, que contempla 120 mesures concretes, centrant-se en la inclusió d’aquests menors a la societat i potenciant la seva inserció social quan arriben a la majoria d'edat.

No obstant, Save the Children segueix demanant una reforma completa del sistema de protecció a la infància prenent com a referència el sistema holandès o italià. En aquests països, una persona professional acompanya els nens i nenes des de la seva arribada fins a la seva emancipació de manera continuada assegurant-se que els seus drets es compleixen.