Amb l’arribada del bon temps, s’han acabat els cafès bullint, els tes calents o les sopes escaldades a l’hora de sopar. El gel es converteix en el protagonista i en l’acompanyant ideal per a qualsevol beguda, i n’apareixen algunes, que són típiques d’aquestes èpoques primaverals o estivals.

L’orxata n’és una d’elles, i ara, cinc locals barcelonins i centenaris, s’han agrupat per crear la ruta de l’orxata. Un recorregut que pretén donar a conèixer aquesta beguda refrescant, que "proporciona molta energia, és vegana, no porta llet –a diferència del que molts es pensen-, ni tampoc gluten, ni lactosa”, segons detallen els experts que coneixem a continuació. 

Xufla, La Valenciana   Orxatabarcelona

La xufla amb la qual es fa l’orxata / Foto: Orxatabarcelona

La Valenciana

“Durant 90 anys vam estar a Gran Via amb Aribau, el local on vam començar. Ara estem una mica més amunt”, explica l’Anna Cortés, que fa memòria i recorda com la seva família va obrir el negoci el 1910, ara fa 111 anys. L’Anna treballa al negoci familiar des de ben jove, i els seus tres germans treballen també entre l’orxateria i la botiga de fruits secs que tenen a uns metres de La Valenciana: Productos Parami.

La Valenciana   Orxatabarcelona

Equip de la Valenciana - Carrer Aribau, 16, Barcelona / Foto: Orxatabarcelona

La Campana

La Laura, la Mireia i la Bea són tres germanes que representen la quarta generació de torrons La Campana. Dues de les germanes juntament amb la Maria Dolors Mira, la mare, que en gestiona el negoci i que n’és la tercera generació, porten les regnes d’un emblemàtic local que va obrir les seves portes el 1890, fundat per Francisco Mira Miralles. “Nosaltres vam començar venent torró, i més tard, els anys cinquanta vam incorporar els gelats, perquè la campanya del torró és curta”, explica la Bea, una de les germanes.

El seu besavi, el fundador de la marca que enguany compleix 131 anys, va ser el creador del boisset, una gran caldera que funciona amb vapor i que agilitza tot el procés d’elaboració del torró.  

La Campana   Orxatabarcelona

Equip de La Campana - Carrer Princesa, 36, Barcelona / Foto: Orxatabarcelona

Sirvent

El Sirvent és un altre emblemàtic local situat al bell mig del barri de Sant Antoni que serveix orxata des del 1928, quan l’avi del Dídac, qui treballa en l’actualitat a la botiga, va venir a Barcelona i es va instal·lar al carrer Freixures, al costat del mercat de Santa Caterina. El 1943, el seu avi va obrir la botiga actual al carrer Parlament i entre el 1995 i el 2000, el negoci va créixer obrint un nou local al carrer Balmes, 130.

“Jo vaig estudiar dret i en acabar, em vaig posar a treballar al negoci familiar”, explica el Dídac, que és fill únic i el candidat ideal per seguir-lo portant juntament amb els seus pares que ja fa temps que hi treballen. “Servim granissats, orxata, gelats i a partir de meitat d’octubre fins a principis de gener també tenim torrons”.

Sirvent   Orxatabarcelona

En Dídac davant el Sirvent - Carrer Parlament, 56, Barcelona / Foto: Orxatabarcelona

El Tio Che

La Tere forma part de la quarta generació de la família Iborra que porta el negoci. “Ells van venir d'Alacant el 1912 aquí a Barcelona perquè volien anar a fer les Amèriques, però mai van marxar. Sabien fer orxates, granissats i gelats i van començar a la Barceloneta”. El 1930 però, van canviar d’ubicació i es van situar a Poblenou. “Però a la nova botiga, hi va caure una bomba de la Guerra Civil i en va enderrocar el local”, explica la Tere, fet que va comportar un nou canvi d'ubicació a l’actual local, que es va donar el 1940.

“L’any que ve farem 110 anys”, diu emocionada la Tere, que treballa amb les seves filles -la cinquena generació-, a l’orxateria. “Nosaltres fem orxata, granissat, gelats, torrons, llet merengada i granissat de civada, molt típic de la regió valenciana”. La Tere ens recomana provar la barreja de l’orxata amb el granissat de civada, el Cordial, com li diuen a la combinació, “una barreja especial però molt bona!”.  

Tio Che   Orxatabarcelona

La Tere (al mig) davant el Tio Che – Rambla del Poblenou, 44-46, Barcelona / Foto: Orxatabarcelona

Fillol

A Badalona trobem un altre de local centenari que completa la ruta de l’orxata que estarà en vigor tot l’estiu. “Un oncle - avi del meu pare va muntar les orxateries Fillol a tot Espanya. El tío Fillol, li deien, d’aquí el nom”, explica en Xavi, que fent memòria, recorda com el seu avi va obrir negocis per Sevilla, Saragossa i a la Plaça Universitat de Barcelona.

Avui dia, però, l’única que segueix oberta i amb un llarg recorregut per endavant és la que regenta el Xavi amb la seva filla -que en representa la cinquena generació- a Badalona, a la cantonada entre la Rambla i el carrer del Mar i que porta oberta des del 1920. “L'origen de la família és valencià, els meus avis i besavis van venir aquí i es van posar a fer orxata, que és el que sabien fer”. A Fillol hi trobareu més de 50 gustos de gelats diferents, llet merengada, gofres i creps i orxata, és clar.

Fillol   orxatabarcelona

El Xavi davant el Fillol – Carrer de Sant Joaquim, 4, Badalona / Foto: Orxatabarcelona

Anima't amb la ruta de l’orxata!

Els cinc orxaters ofereixen als seus clients una targeta on l’usuari podrà anar completant a mesura que facin compres relacionades amb l’orxata o amb alguns dels seus combinats, per tal de completar la visita als cinc locals. En tenir tots els segells completats a la targeta, el client podrà escollir una orxata gratuïta en un dels establiments. Una ruta que serà vàlida fins a mitjans d’octubre amb la intenció que si funciona, l’any vinent es pugui repetir.

D’on surt l’orxata?

Preguntant als comerciants amb quins ingredients elaboren l’orxata, la resposta és contundent i unànime: L’orxata no porta llet! [Riuen]. “És la cosa més senzilla que hi ha: xufla, aigua i sucre”, diu el Xavi, del Fillol, que n’elabora de 4 classes diferents de la seva fàbrica i que distribueix en diferents locals i establiments.

Per fer orxata, primer cal rentar la xufla, que prové del camp on està inflada i que cremen a contra vent per tal de poder-la recollir. Un cop neta i extreta tota la sorra, es deixa en aigua en remull entre 10 i 12 hores com a màxim, “tot i que hi ha qui n’hi deixa més”, apunta el Xavi. Una vegada la xufla està inflada, es desinfecta amb hipoclorit i s’esbandeix bé. En aquest punt, la xufla ja està preparada i neta per entrar al molí on es tritura amb l’aigua que li pertoca, i es fa caure en una premsa on d’allà, en sortirà la polpa per un costat i l’orxata per l’altre, que es filtrarà de nou. És en aquest punt, on s’afegeix la proporció de sucre corresponent i es barreja. Ja tenim l’orxata a punt!  

Combinats   orxatabarcelona

Combinats amb orxata del Fillol / Foto: Orxatabarcelona

Els experts en orxata coincideixen i destaquen la importància de desinfectar bé la xufla, “perquè al camp la reguen amb qualsevol tipus d’aigua i es troba barrejada amb la terra i la sorra dels conreus”. I les proporcions de cada ingredient? “Això que t’ho digui un altre!”, exclama en Xavi entre somriures. [Riuen tots]

Palmera, Canari, Murciana, Piscolabis, Pantera Rosa...

Si els combinats que es poden fer amb l’orxata són molts, els noms que se’ls atribueixen a tots ells, es multipliquen pel doble. “A cada casa li posem noms diferents”, explica el Dídac, del Sirvent, on explica com un combinat amb orxata pot ser amb gelat o bé amb granissat. “A casa, el combinat d’orxata amb granissat de cafè li diem Piscolabis”. I afegeix el Xavi: “al Fillol, l’orxata amb granissat de maduixa es diu Pantera Rosa”.

Tots cinc coincideixen en percebre com amb els darrers temps, la tendència per part de la clientela és la de demanar orxata sense sucre. I en destaquen les seves propietats, com el fet que “és una beguda vegana, bona per la pressió sanguínia, pel colesterol, per l’intestí i també per les embarassades”. Per les embarassades? “Sí, o quan les mares enllaten si prenen orxata, després els nens o nenes es tornen addictes i són clients de per vida!”, exclamen entre somriures les germanes de La Campana.

Fartons del Tio Che   orxatabarcelona

Fartons exquisits del Tio Che / Foto: Orxatabarcelona

Entre els comerciants hi ha molt bona sintonia i abans de marxar, els pregunto com s’ho fan per resistir la temptació de treballar en un indret on el dolç, el tenen al davant tot el dia... “Bé, no et pensis, fem control de qualitat!”, exclama la Tere del Tío Che [riuen i coincideixen tots]. “És que pensa que s’ha de fer! L’orxata s’ha de provar cada dia”. Una ruta que no es pot deixar perdre i que podreu compartir amb amics, família, parelles o fartons!