Els superaliments són aliments rics en nutrients amb nombrosos beneficis per a la salut. Aquests aliments es destaquen per l'alta concentració de vitamines, minerals, antioxidants i altres compostos beneficiosos. Entre els superaliments més coneguts hi ha la quinoa, les baies de goji, l'espirulina, les llavors de xia i el kale. Una de les raons principals per les quals els superaliments són bons és la seva capacitat per combatre malalties cròniques, millorar la salut cardiovascular, enfortir el sistema immunitari i augmentar l'energia i la vitalitat.

La NASA ha avalat alguns superaliments, com l'espirulina i la quinoa, per utilitzar-los en missions espacials a causa de la seva densitat nutricional i facilitat de cultiu en condicions controlades. Aquests aliments proporcionen als astronautes una font fiable de nutrients essencials a l'espai, on la dieta i la salut són crucials per a l'èxit de les missions a llarg termini. Un dels darrers productes a ser catalogats dins d'aquesta prestigiosa distinció ha estat l'orxata, la beguda típica dels Països Catalans, concretament València, i que ha estat avalada per la NASA per als seus vols espacials. Així, els superaliments no només beneficien la nostra salut a la Terra, sinó que també són vitals per a l'exploració espacial.

L'orxata, avalada per la NASA com un superaliment

El motiu principal rau en la xufa, que aporta una gran quantitat de vitamines a l'organisme, per això és recomanable, per exemple, per al colesterol i per a la vista. Té moltes propietats nutricionals, ja que és rica en proteïnes, minerals i greixos insaturats. L'únic desavantatge que pot tenir per a algunes persones és el sucre, raó per la qual ja es fabrica en algunes baixa en sucre o fins i tot sense. És un tubercle que ja era molt utilitzat en antigues civilitzacions, com l'egípcia, però també se n'ha documentat l'ús, per exemple, per part dels perses a causa dels seus beneficis per afavorir la digestió i per netejar l'intestí. Per això es considera pràcticament com una planta medicinal.

Orchata Chufi
L'orxata és des de fa uns mesos un superaliment reconegut per la NASA / Foto: Pixabay

Però tornant al nostre bressol de la xufa, cal recordar que l'orxata de la Comunitat Valenciana té fins i tot denominació d'origen. I és que es calcula que en aquesta autonomia es cultiven cada any gairebé tantes tones d'aquest tubercle (prop de 8.000) com les que produeixen a l'Àfrica (unes 10.000), sobretot a la zona més mediterrània, que té el clima perfecte per al seu desenvolupament.

A més a més, persones que són intolerants a la lactosa o celíacs no tenen cap impediment per prendre un vas d'orxata i encara més ara sabent que una entitat com la NASA n'avala i fomenta el seu consum.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!