Radiotelevisió Espanyola (RTVE) flirteja amb la idea que Espanya abandoni Eurovisió després de la polèmica per la segona posició d'Israel en l'última edició, celebrada el passat 17 de maig. La companyia ha obert la porta a fer-ho si no prosperen les seves peticions a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), entre les quals hi ha la "revisió completa" del sistema de vot, en sospitar que no és el més "adequat". A banda, demanen també la reflexió profunda sobre la participació d'Israel a la gala i estudiar si els conflictes bèl·lics "condicionen el certamen". "Ja es veurà. Queda molt de camí", ha dit aquest dilluns la cap de la delegació espanyola d'Eurovisió, Ana María Bordas, qui assumirà pròximament el càrrec de president del Grup de Referència de la UER per Eurovisió. Malgrat que la decisió final recau en el Consell d'Administració, el que sí que ha assegurat és que la qüestió es discutirà: "Se'n parlarà molt d'aquest tema", afegeix, perquè la UER i totes les delegacions "estan reflexionant molt" al voltant d'aquesta qüestió. Yuval Raphael, la guanyadora d'Eurovisió del 2025, és una supervivent del 7 d'octubre. Malgrat no destacar a les enquestes, la israeliana va aconseguir fer un salt gràcies al televot.
En una roda de premsa amb motiu del pas de Melody, la intèrpret sevillana que representava Espanya al festival ha evitat parlar de la participació d'Israel al certamen. "De temes polítics no en puc parlar perquè, per contracte, se'm prohibeix i l'únic missatge que puc donar és que desitjo de tot cor que al món hi ha molt d'amor i molta pau", explica.
Eurovisió salta davant els dubtes d'RTVE
L'organització del Festival d'Eurovisió no s'ha quedat callada davant les acusacions per part d'RTVE. El director del certamen, Martin Green, va assegurar en una entrevista que el sistema de vot que s'utilitza per escollir el guanyador és "el més avançat del món". "Els resultats de cada país són revisats i verificats per un ampli equip de persones per descartar qualsevol patró de votació sospitós o irregular", aclaria a EFE. Segons va explicar, l'empresa encarregada de la supervisió de les votacions, la neerlandesa Once.net, va confirmar el correcte funcionament del sistema des de tots els països que van participar en el certamen, i a la resta del món. Tant el televot com els vots del jurat també els va supervisar una empresa independent, que va coincidir que va funcionar correctament. La final del festival va donar la victòria a Àustria i la segona posició a Israel. Espanya, amb l'actuació de Melody, va ocupar la posició número 24 a la classificació.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!