L'organització del Festival d'Eurovisió salta davant els dubtes sembrats per RTVE d'ençà que es va disputar la final el passat dissabte. El director del certamen, Martin Green, assegura que el sistema de vot que s'utilitza per escollir el guanyador és "el més avançat del món". "Els resultats de cada país són revisats i verificats per un ampli equip de persones per descartar qualsevol patró de votació sospitós o irregular", aclareix aquest dilluns a EFE. Segons ha explicat, l'empresa encarregada de la supervisió de les votacions, la neerlandesa Once.net, ha confirmat el correcte funcionament del sistema des de tots els països que van participar en el certamen, i a la resta del món. Tant el televot com els vots del jurat també els ha supervisat una empresa independent, que ha coincidit que va funcionar correctament. La final del festival va donar la victòria a Àustria i la segona posició a Israel. Espanya, amb l'actuació de Melody, va ocupar la posició número 24 a la classificació.
Green, que ha confirmat que l'organització del festival està en contacte amb RTVE des de la final, ha explicat que un cop donin per acabada l'edició d'enguany "es mantindrà un ampli debat per reflexionar i obtenir comentaris sobre tots els aspectes del certamen" de cara a l'edició del 2026, que se celebrarà a Àustria.
Radiotelevisió Espanyola qüestiona el sistema de vot
Per la seva banda, RTVE ha demanat debatre sobre el sistema de televot a Eurovisió, per tal conèixer si es tracta del sistema "més adequat i si els conflictes bèl·lics ho condicionen". L'anunci arriba després que la representant israeliana en el festival, Yuval Raphael —supervivent del 7 d'octubre—, aconseguís guanyar el televot. A més, la corporació pública ha sol·licitat saber com s'ha distribuït el vot espanyol, és a dir, "quants vots va rebre cada país a Espanya". S'han sumat a la petició espanyola per demanar més transparència Bèlgica i Islàndia. La televisió pública flamenca ha demanat "total transparència" sobre el funcionament del vot del públic, i la seva homòloga islandesa ha assegurat que "seguirà de prop l'evolució de l'esdeveniment".
Frente a los derechos humanos, el silencio no es una opción. Paz y justicia para Palestina.https://t.co/puZwqrZD76 pic.twitter.com/NnqISBQl6c
— RTVE (@rtve) May 17, 2025
El gran salt d'Israel
Una de les sorpreses de la nit va ser sens dubte Israel, que va passar d'ocupar una posició discreta a les travesses —on ocupava la 15 posició—, va ser el país que més vots va aconseguir en el televot, fet que el va fer salar a la primera posició. Gràcies al televot, Israel va aconseguir la màxima puntuació als següents països: Espanya, Alemanya, Austràlia, Azerbaidjan, Bèlgica, França, Luxemburg, Països Baixos, Portugal, Regne Unit, Suècia i Suïssa van atorgar-li 12 punts.