La feina que els Bombers han fet de nit i durant les primeres hores d’aquest dimarts sembla que donen els fruits que s’esperaven en l’incendi que afecta el Parc Natural del Cap de Creus, al terme municipal de Roses (Alt Empordà). Les flames van arrencar ahir a la nit i, empeses per la tramuntana, han afectat gairebé 500 hectàrees i n'han cremat unes 400. El foc, que continua actiu, ja ha arribat a mar, un dels tallafocs naturals més efectius, i esperen, si les condicions meteorològiques acompanyen, poder estabilitzar l’incendi durant el dia d’avui. Els efectius desplegats a la zona, una quarantena de dotacions terrestres i tres d'aèries —dos avions de vigilància i un helicòpter bombarder—, han intensificat les tasques d'extinció als dos flancs per poder aconseguir l’objectiu que persegueixen els estrategs dels Bombers abans que torni a pujar la força de la tramuntana. 

Els efectius dels Bombers segueixen remullant la zona, on encara queden zones calentes i flames actives, un fet que evita encara que es pugui donar formalment per estabilitzat, tot i que les notícies que arriben des del centre de comandament dels Bombers són bones. Els punts calents, que estan repartits per tota la zona afectada, que arriba gairebé a les 500 hectàrees, podrien revifar per culpa de la tramuntana i es convertirien en un nou flanc que és el que ara fa patir més als Bombers.

Aquest vent de l’Empordà ja ha jugat en contra de l’extinció durant tota la nit. Tot i això, els flancs que preocupaven més als bombers per la proximitat als habitatges ja estan estabilitzats, a l'espera d'anar apagant els punts més calents i actius ara mateix, on s'hi treballa també amb mitjans aeris. La sequera que porta acumulada el terreny, com si fóssim als mesos d'estiu, més el fort vent de tramuntana que bufa —tot i que ha baixat una mica— fa encara patir els comandaments dels Bombers.

Aturat l'avenç cap a Cadaqués

A hores d'ara, preocupa la zona del cap, que ha impactat contra el mar, i que afecta cala Murta i Montjoi però que ja no temen que el foc s'estengui cap a Cadaqués, per la zona del Pic de l'Àguila. "No hem de patir perquè arribi al miler d'hectàrees, que és el que havíem valorat a primera hora de la nit", ha explicat el cap de la Regió d'Emergències de Girona, Jordi Martín.

Martín ha insistit que l'incendi continua actiu, però que hi treballaran intensament durant el dia d'avui per "acotar" la superfície. Tant Martín com la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, han cridat a la prudència i a extremar les precaucions per evitar nous focs com aquest. Sobretot, tenint en compte que la zona viu un llarg període de sequera i acumula més de 80 dies sense que hagin caigut més de cinc litres d’aigua.

Es manté el confinament i la carretera a Cala Montjoi tallada

Durant la nit s’ha decretat el confinament de diverses zones properes a les flames, per evitar problemes amb el fum i la mobilitat per les carreteres afectades. Es manté el confinament de quinze persones, dotze de les quals es troben a la Ciutat de Vacances i tres a Cala Montjoi. Per tal de facilitar la feina dels Bombers es manté tallada la carretera que porta a Cala Montjoi des de Roses. Des de l’Ajuntament de Roses també s’ha demanat evitar acostar-se a la zona de l’incendi, que podria ser perillós i alhora complicar la feina dels efectius dels Bombers, dels Mossos i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que treballen a peu d’incendi.

 

Incendio de Roses, Alt Empordà Girona. Bombers. - ACNImatge de la zona cremada a l'incendi de Roses / Gemma Tubert

Els Agents Rurals han obert una investigació per aclarir com es van iniciar les flames, que tot sembla indicar que es va originar per una crema mal apagada. No s’espera que, si no canvien molt les coses, pugui afectar més zones de terreny. De les 500 hectàrees afectades, segons les dades recollides fins ara, se n'han cremat 388; la majoria són terreny forestal, sobretot, matollar. L'incendi afecta íntegrament el municipi de Roses i un 95% de la superfície és dins del Parc Natural de Cap de Creus.