La rosa de Sant Jordi es desploma a Catalunya. En només tres anys, la producció local de la rosa de Sant Jordi ha caigut un 60%: mentre que el 2018 es van produir 250.000 roses, aquest 2021 se'n produiran unes 100.000. Un declivi que ve de la desaparició de productors de roses de Sant Jordi. Dels cinc floricultors que s'hi dedicaven, actualment ja només en queden dos, un a Teià i l'altre a Santa Susanna.

Toni Bertran, de Flors Bertran Mas, explica a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que la tendència és a "substituir" el cultiu de rosa per la seva complexitat i per la ferotge competència dels mercats internacionals. A diferència dels anys "normals", però, aquest Sant Jordi la rosa cultivada al Maresme serà més competitiva per l'impacte de la pandèmia als mercats emissors, com Holanda o Sud-amèrica.

La rosa cultivada al Maresme: més competitiva amb la pandèmia?

Tot i que la rosa provinent d'Holanda o Amèrica del Sud és de "molt alta qualitat" i arriba a uns preus "molt competitius", la pandèmia ha provocat que aquest any no hi hagi tanta disponibilitat de rosa d'importació i que el seu transport s'hagi encarit. "La importació s'ha complicat", admet Bertran, que augura manca d'estoc per aquest Sant Jordi. Mentre que abans de la pandèmia havien de reduir molt els seus marges de benefici per intentar competir amb la rosa estrangera, enguany preveuen fins i tot "apujar el preu entre deu i quinze cèntims per tija".

Rosa Sant Jordi Maresme Catalunya / ACN

La rosa de Sant Jordi es desploma a Catalunya. En només tres anys, la producció local de la rosa de Sant Jordi ha caigut un 60%. / ACN

Ho faran els dos únics productors que resisteixen al Maresme, on històricament s'ha concentrat el cultiu de la rosa vermella de Sant Jordi. El 2018 hi havia cinc floricultors que s'hi dedicaven, però aquest 2021 només sortiran roses de dues explotacions, la de Bertan, a Teià, i també Flors Pons, a Santa Susanna.

El tancament dels productors catalans de roses de Sant Jordi

Dels altres, n'hi ha que han abaixat definitivament la persiana i d'altres que han suprimit el cultiu de rosa. De fet, tot i que Bertran és dels que encara resisteix, la superfície dedicada a la rosa també ha minvat en els últims anys. "Tenia 2,5 hectàrees fa quatre anys i ara tinc 1,2 hectàrees", explica. "És difícil produir aquí i competir contra la flor que ve de fora. És pràcticament impossible. La nostra idea és anar reduint el cultiu de rosa i substituir-la a poc a poc per altres varietats. En el futur segurament, acabarem substituint tota la superfície dedicada a aquest cultiu", confessa Bertran.

Pel que fa a la resta d'interrogants sobre el futur de la Diada de Sant Jordi enguany, encara no queda clar quines són les mesures contra la Covid-19 que estaran en vigor a Catalunya. Aquest divendres ha tornat el confinament comarcal al país, i de moment estarà en vigor fins al 19 d'abril. Tot i això, la consellera Alba Vergés no ha descartat que es modifiquin les restriccions. "Es podria donar el cas que abans del 19 prenguem mesures per un major control de l'epidèmia", va assegurar.