Els abonaments gratis de Rodalies i Mitjana Distància de Renfe que ha anunciat el Govern espanyol aquest dimarts 12 de juliol de 2022 ha generat molts dubtes. Quan començarà aquesta ajuda? Quins abonaments, títols multiviatge i línies de Rodalies de Catalunya estan incloses? Aquesta guia t'anirà resolent la majoria d'aquestes incògnites.

Tingues en compte que, en el moment de la redacció d'aquest text, la informació és escassa. ElNacional.cat anirà actualitzant els apartats segons es vagin aclarint més qüestions. Per exemple, hem afegit una secció explicant la situació amb els abonaments d'Avant. També hem inclòs un enllaç sobre la situació a Barcelona.

El que sí que està clar és quan començarà el període d'abonaments gratis per a Rodalies, Renfe i Mitjana Distància: aquesta bonificació serà vàlida de l'1 de setembre de 2022 fins al 31 de desembre de 2022. Encara queda per descobrir com serà el procés. Mentrestant, repassem els abonaments, trajectes i línies de tren de Catalunya que es veuran positivament afectades per aquest canvi.

🚆 Per qué a Barcelona els abonaments de Renfe gratis no es podran aprofitar tant?

Els abonaments de Rodalies de Catalunya

Aquí tens un repàs dels abonaments de Rodalies de Catalunya que seran gratuïts a partir de l'1 de setembre. Formen part de les tarifes regionals, de rodalies de Barcelona, de Girona, de Camp de Tarragona...

  • Bono10: Vàlid per realitzar 10 viatges durant noranta dies, només en els trens amb tarifa Regional (des del dia n fins al dia n+89 ).
  • Exprés: Vàlid per realitzar 10 viatges durant noranta dies als trens amb tarifa regional Exprés i Mitjana Distància (des del dia n fins al dia n+89).
  • Abonament mensual: Anada i tornada cada dia dins del període de validesa de trenta dies (des del dia n fins al dia n+29). Títol nominatiu.
  • Abonament Trimestral: Viatges il·limitats durant noranta dies (des del dia n fins al dia n+89). Títols nominatiu.
  • Abonament estudiant: Abonament mensual personal i intransferible amb descompte sobre la tarifa basi per als estudiants de les universitats de Girona, Lleida i Rovira i Virgili (Tarragona). És vàlid durant 30 dies, des del dia n (data d'inici de validesa) fins al dia n+29. Permet fer un nombre de viatges il·limitat en el trajecte i període abonats.

Les línies de tren de Rodalies de Catalunya

Una vegada arribi l'1 de setembre de 2022, potser et venen ganes d'aprofitar al màxim els abonaments de Rodalies per recórrer Catalunya. Per donar-te un cop de mà, aquí tens un ràpid repàs de les línies que inclouen Rodalies:

  • Serveis de proximitat de Barcelona

Línia R1: Molins de Rei - Maçanet-Massanes (per Mataró)

Línia R2: Castelldefels - Granollers Centre

Línia R2N: Aeroport - Maçanet-Massanes (per Granollers Centre)

Línia R2S: Barcelona Estació de França - Sant Vicenç de Calders (per Vilanova i la Geltrú)

Línia R3: Hospitalet de Llobregat - Puigcerdà (per Vic)

Línia R4: Sant Vicenç de Calders - Manresa (per Vilafranca del Penedès)

Línia R7: Barcelona Sant Andreu - Sorral - Cerdanyola Universitat

Línia R8: Martorell - Granollers Centre (per Cerdanyola Universitat)

  • Serveis regionals

Línia R11: Barcelona Sants - Portbou (per Granollers Centre i Girona)

Línia R12: Hospitalet de Llobregat - Lleida (per Manresa)

Línia R13: Barcelona Estació de França - Lleida (per Valls)

Línia R14: Barcelona Estació de França - Lleida (per Tarragona i Reus)

Línia R15: Barcelona Estació de França - Reus - Riba-roja d'Ebre

Línia R16: Barcelona Estació de França - Tarragona - Tortosa / Ulldecona

Línia R17: Barcelona Estació de França - Salou - Port Aventura

Línia RG1: L'Hospitalet de Llobregat - Figueres / Portbou (per Mataró i Girona)

Línia RT1: Tarragona - Reus

Línia RT2: L'Arborç - Salou - Port Aventura

Els abonaments de Mitjana Distància

Quant als abonaments de Renfe Mitjana Distància, hi ha 2 tipus. D'una banda, estan aquells que ofereixen 10 viatges en 15 dies, sempre en el mateix trajecte, entre dues estacions que hauràs de triar en el moment de la compra de l'abonament (el 10 Regional, la Targeta 10 Senzilla i la Targeta 10 Lliure). D'altra banda, estan els abonaments de viatges il·limitats amb una validesa d'un mes natural (Abonament Mensual Regional, Targeta Mensual 40 Senzilla, Targeta Mensual 40 Lliure).

renfe 211444303 168084425309582 1937275049305785512 n

I els abonaments de trens Avant? Seran gratis?

El dijous passat 14 de juliol es va concretar que els trens de mitjana distància d'alta velocitat que formin part de la marca Avant quedaran exclosos de l'ajuda dels abonaments de Renfe gratis. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana argumenten que aquests serveis no s'inclouen en la bonificació per les seves característiques especials. A més, la mesura que va plantejar el Govern espanyol durant el debat de política general té com a objectiu ajudar les persones en els desplaçaments diaris al centre de treball o estudis.

Tot i això, si viatges en Mitjana Distància amb Avant sí que podràs beneficiar-te de la bonificació del 50% que ja es va anunciar amb anterioritat per als bitllets multiviatge. El trajecte de Barcelona-Tarragona, per exemple, està inclòs.