Dimarts passat 12 de juliol de 2022, el Govern espanyol de Pedro Sánchez va anunciar abonaments de Renfe gratis tant per a Rodalies com per a Mitjana Distància a partir de l'1 de setembre i fins al 31 de desembre de 2022. A causa de la parquedat de detalls de la bonificació, al principi es va especular que els abonaments i bitllets de l'àrea metropolitana de Barcelona també s'inclourien, és a dir, que també formarien part d'aquesta subvenció de transport públic gratuït, ja que aquests abonaments metropolitans inclouen viatges a Renfe Rodalies. La situació, no obstant això, és una altra. T'aclarim per què no et beneficiaràs tant d'aquests abonaments gratis si viatges assíduament a Barcelona i voltants utilitzant tota mena de transport públic (bus, metro, tramvia...).

🚆 Quan serà gratis Rodalies, Renfe i Mitjana Distància a Catalunya?

Transport públic gratis a Barcelona? Resposta oficial

El vicepresident i conseller de Territori, Jordi Puigneró, va concretar, poc després de l'anunci de Pedro Sánchez, que els abonaments gratuïts de Renfe no inclouran els bitllets de transport integrats a Catalunya (els d'ATM). És a dir, són aquells abonaments que permeten fer indistintament viatges en bus, metro, tramvia i Rodalies Renfe: T-usual, T-casual, Targeta T-4, Targeta T-jove, Targeta T-Familiar, Targeta T-16... Tampoc hi haurà descompte als bitllets simples d'anada i tornada; la bonificació comença amb els títols multiviatges.

Dit d'una altra forma, la bonificació anunciada pel Govern d'Espanya tan sols afecta els abonaments 100% pertanyents a Renfe Rodalies i Mitjana Distància. Alguns d'aquests exemples són el Bono10 (vàlid per realitzar 10 viatges durant noranta dies) o l'Abonament Trimestral (viatges il·limitats durant noranta dies). Tens més exemples d'abonaments que sí que formen part d'aquesta nova mesura en aquest altre article de ElNacional.cat.

El que sí que s'aplicarà a Catalunya, i això inclou els abonaments de l'àrea de Barcelona, és la rebaixa del 50% en transport metropolità (també a partir de l'1 de setembre).

metre|metro TMB i Ciutat de la Justicia Carlos Baglietto
Logo del metro de Barcelona / FOTO: Carlos Baglietto

Renfe gratis: per què els usuaris de Barcelona ho aprofitaran menys?

A efectes pràctics, l'aclariment de Puigneró significa que els usuaris dels transports públics que es moguin amb freqüència per l'àrea metropolitana de Barcelona sortiran poc beneficiats d'aquesta mesura. Encara que un usuari d'aquest perfil aconsegueixi un abonament gratis de Renfe per moure's de Tarragona a Barcelona (per exemple), una vegada a Barcelona haurà de comprar de tota manera una T-Casual, T-Trimestral... si allà necessita agafar el metro, el bus, els trens dels FGC...

A més, com els bitllets i abonaments de l'àrea metropolitana de Barcelona sí que inclouen poder viatjar amb Renfe Rodalies, els usuaris de Barcelona tenen encara menys motius per necessitar alguns dels abonaments gratuïts de Renfe.

La situació canvia si es tenen en compte altres perfils d'usuaris i situacions. Per exemple, si, per anar a la teva feina cada dia, n'hi ha prou amb agafar Renfe perquè el teu lloc de treball està prop d'una de les seves estacions de tren, llavors sí que podràs aprofitar des de setembre fins al desembre aquests ajuts de Govern espanyol. En general, aquests abonaments gratis et convenen si utilitzes amb freqüència Rodalies i en molt poques ocasions (o mai) utilitzes metro, bus, FGC o tramvia.

En aquest sentit, tal com apunta Ara, el Govern de la Generalitat ja està tement la següent situació: els usuaris que normalment compraven T-Usual o T-Casual per moure's només amb Rodalies amb tota seguretat passaran a fer servir els abonaments de Renfe una vegada siguin gratis a partir de setembre.

Per exemple, una persona que viu a Mataró, però que té la seva feina a Barcelona, s'estalviarà cada mes el que li costi la T-Usual si opta pels abonaments gratis de Renfe des de l'1 de setembre fins al 31 de desembre de 2022.